Membrii unei comisii din Parlamentul European considera ca CIA sau alte servicii americane au fost ""direct responsabile"" de rapirea, mentinerea in detentie si transferul presupusilor teroristi pe teritoriul UE sau al unor tari candidate. R
Membrii unei comisii din Parlamentul
European considera
ca CIA sau alte servicii americane au fost ""direct responsabile"" de rapirea, mentinerea in detentie
si transferul presupusilor teroristi pe
teritoriul UE sau al unor tari candidate.


Raportul europarlamentarului italian Claudio Fava a trecut pe la comisia temporara din cadrul Parlamentului European (PE), care a fost creata special pentru a proba acuzatiile unui cotidian american si a unei organizatii pentru apararea drepturilor omului din Washington, care au anuntat, in noiembrie 2004, ca mai multe tari europene au gazduit inchisori secrete ale CIA sau au acceptat tranzitarea spatiului aerian sau escala avioanelor CIA cu detinuti capturati in Afganistan si Irak.
Dezvaluirile ziarului Washington Post si a organizatiei Human Rights Watch au atras o serie de critici si de acuze. Mai multe state europene, intre care Romania si Polonia, au inceput sa fie aratate cu degetul de catre organizatiile pentru apararea drepturilor omului pentru faptul ca au acceptat ca pe teritoriile lor sa fie adusi prizonieri al-qaedani care ar fi putut fi tratati inuman de catre fortele americane.
COMPARATIE. Raportul prezentat saptamana trecuta de raportorul special al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Dick Marty, concluziona, in lipsa unor dovezi concrete, ca Romania si alte 14 tari europene au gazduit centre de detentie secrete. In paralel cu aceasta investigatie, comisia condusa de Fava a deschis propria ancheta care nu face insa nici o referire la Romania, dar precizeaza ca dupa 11 septembrie 2001, cand au fost atentatele in SUA, numarul zborurilor CIA in Europa a crescut, nerespectandu-se furnizarea informatiilor privind itinerariile si listele de pasageri ale zborurilor. Este putin probabil ca unele guverne europene sa nu fi fost la curent cu activitatile CIA, declara Fava in aprilie, referindu-se la Italia, la Suedia si la Bosnia. Doar Spania, amintea Fava atunci, a cerut informatii despre aceste zboruri.
VOTURI PENTRU. Comisia PE reunita luni seara a adoptat raportul Fava cu 25 de voturi pentru, 14 impotriva si sapte abtineri. Au fost discutate in context 200 de amendamente noi, cele mai multe referindu-se, potrivit presei vest-europene, la chestiuni de natura tehnica. Unul dintre ele cerea investigatii ulterioare privind existenta unui centru de detentie secret in Kosovo si posibila implicare a KFOR (fortele NATO din Kosovo) in mentinerea ilegala in detentie a unor suspecti de terorism. Europarlamentarul Fava a declarat ca mii de zboruri ale CIA au tranzitat spatiul aerian european si ca agentia americana a rapit in mod repetat de pe teritoriul UE suspecti de terorism pe care i-a trimis ulterior in tari unde se practica tortura.
Un alt amendament dezbatut de membrii comisiei cerea guvernelor din Uniunea Europeana sa ""adopte o pozitie mai ferma in ceea ce priveste inchiderea centrului de detentie de la inchisoarea Guantanamo (situata intr-o fosta baza militara americana din Cuba) si sa se implice in solutionarea situatiei detinutilor in cazul carora nu se vor demara proceduri judiciare"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.