De obicei, laptopurile cu sistemul de operare Linux preinstalat sunt mai ieftine. Multi sunt tentati de pret, dar, in momentul cand incearca sa instaleze Windows, se trezesc intr-un mare impas. Din cauza formatarii de Linux, CD-ul Windows nu recunoa
De obicei, laptopurile cu sistemul de operare Linux preinstalat sunt mai ieftine. Multi sunt tentati de pret, dar, in momentul cand incearca sa instaleze Windows, se trezesc intr-un mare impas. Din cauza formatarii de Linux, CD-ul Windows nu recunoaste hard-disk-ul.

Iata ce ar trebui facut ca pe noul laptop sa va intampine Windows-ul. Pentru inceput va trebuie un CD Windows. Ca sa achizitionati o licenta la pret redus (OEM), cumparati si un echipament hardware (cel mai convenabil este sa achizitionati un mouse).
BOOT DISK. Dupa ce am trecut de acest pas, trecem la lucru. Avem nevoie si de calculatorul de acasa sau, daca nu avem unul, de al unui prieten, doar pentru a crea un CD bootabil, cu ajutorul caruia vom porni laptopul. Daca avem o discheta bootabila de Windows 98, o introducem in floppy disk (daca
nu - la adresa http://1gighost.net/keywest/boot98se.exe gasim utilitarul ce ne creeaza una), apoi din Nero Burning Rom alegem optiunea ""CD-ROM (Boot)"", alegem ca logical drive discheta de boot si cream CD-ul.
BIOS. Cu CD-ul in CD-ROM pornim laptopul, intram in bios apasand tasta F2, iar la ""Boot Device"" alegem la ""1st Boot Device"" CD-ROM. La iesirea din bios nu uitati sa alegeti ""Save settings & exit"".
COMENZI. Dupa ce CD-ul creat de noi si-a facut treaba (la pornire putem sa alegem optiunea 1 sau 2, cu sau fara suport de CD) si in command prompt avem ""A:i"", tastam ""fdisk"" si va porni programul de configurat hard-disk-ul. Cum hard-disk-urile din ziua de astazi sunt mult mai mari decat 512Mb, trebuie sa fim atenti ca la pornirea programului sa fie selectata optiunea ""Y"" (Yes) la ""Large Disk Support"", dam Enter si trecem mai departe. Ajunsi aici, alegem optiunea s3t ""Delete partition or Logical DOS Drive"", apoi s4t ""Delete Non-DOS Partition"", alegem nr. partitiei (s1t, daca hard-disk-ul are create mai multe partitii va trebui sa repetam operatiunea pentru a le sterge pe toate), suntem atenti daca partitia este denumita si in tabelul de mai sus citim ""Volume Label"" pe care-l scriem exact, iar daca nu este denumita trecem mai departe cu Enter si alegem ""Y"" pentru a sterge partitia existenta. Dupa ce am sters toate partitiile, alegem din fereastra principala optinea s1t ""Create DOS Partition or Logical DOS Drive"", apoi tot optiunea s1t ""Create primary DOS Partition"". Dupa ce programul va verifica integritatea hard-disk-ului, alegem folosirea spatiului maxim pentru aceasta partitie prin tasta ""Y"", iar dupa ce programul termina de realizat partitia, introduceti in CD-ROM CD-ul cu Windows-ul si reporniti laptopul (Ctrl+Alt+Del).
RESTART. La repornire se va lansa instalarea Windowsului, dar asta-i alta poveste de care ne vom ocupa cu alta ocazie. Apropo, la primul restart in cadrul instalarii de Windows nu uitati sa intrati in bios (F2) si la ""Boot Device"" alegem la ""1st Boot Device"" - Hard-disk C. Multa bafta!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.