Am dori acces la informatii si documente in orice moment si oriunde ne-am afla. Exista multe laptopuri care ne pot ajuta, dar cum alegem cea mai buna solutie?

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le tinem minte cand admiram laptopurile in rafturile magazinelor. In principiu, sunt doua aspecte de care ar trebui sa tinem cont: portabilitatea si mobilitatea, pe de o parte, si puterea de calcul, pe de alta parte. Sunt doua caracteristici divergente, si acolo unde un laptop castiga pe de o parte, pierde pe cealalta, dar sunt si exceptii care intaresc regula. Daca vorbim de mobilitate si portabilitate, trebuie avute in vedere urmatoarele caracteristici: greutatea, durata de viata a bateriei si puterea de calcul.
GREUTATEA. Este esential ca un laptop portabil sa fie usor, astfel incat sa il poti plimba cu tine fara sa te traga geanta intr-o parte. De obicei, o data cu scaderea in greutate scad si performantele sau dotarile. Din fericire, sunt producatori care au rezolvat aceasta problema prin folosirea unor materiale foarte usoare la constructia carcasei si a unor componente de dimensiuni reduse. Un laptop se poate numi portabil daca greutatea sa nu depaseste 2,5 kg si devine ultra-portabil atunci cand acesta are sub 2 kg.
DURATA DE VIASA A BATERIEI. Este normal daca vrei mobilitate de la laptopul tau sa doresti sa lucrezi cat mai mult la el fara a depinde de o priza. ¹n acest sens ar trebui sa fii foarte atent la tipul de baterie de care laptopul dispune, cu cat mai multe celule si cat mai multi amperi. Dar nu numai bateria va ofera o autonomie de lucru ridicata, ci si procesorul cu care este dotat laptopul, iar daca urmariti o durata cat mai mare de viata a bateriei, orientati-va catre un procesor ""mobile"" sau cu tehnologia ULV (Ultra Low Voltage), care consuma mult mai putin decat un procesor mobil obisnuit. Un alt lucru care va mentine bateria laptopului cat mai mult in functiune este si existenta unui sistem de Power Management eficient, care sa stie sa scada frecventa de lucru a procesorului atunci cand acesta nu este folosit la maximum pentru a consuma mai putin.
ECRANUL. Un laptop cu un ecran mai mare de 13 inch nu mai este portabil din start, deoarece, dupa cum bine putem sa ne dam seama, dimensiunea ecranului reprezinta 95% din dimensiunea laptopului. In alta ordine de idei, cu cat ecranul este mai mare, cu atat consumul de energie este mai mare si astfel autonomia de lucru are de suferit. Exista insa ""LED Tehnology"", care ajuta la un consum foarte mic de energie si se transpune in ecrane cu o grosime de 4-5 mm.
CONECTIVITATE. a€¦ si apoi nu putem fi la fel de mobili daca laptopul nu ne ofera solutii multiple de conectivitate. Deja laptopurile din generatia de astazi sunt dotate in majoritate cu placa de retea si modem, dar nu e suficient. Trebuie sa cautam cu atentie ca laptopul sa fie dotat cu o placa de retea wireless, pentru putea beneficia de o conexiune fara fir la internet (Wi-Fi), acolo unde este posibil sau, de ce nu, cu tehnologia Bluetooth pentru a putea comunica al fel de bine cu mobilul sau cu alte laptopuri.
PUTERE SI MAI MULTAa€¦ PUTERE. Daca nu suntem in continua miscare si nu ne prea intereseaza mobilitatea laptopului nostru, atunci cu siguranta ne va interesa sa avem cel mai puternic laptop. In acest caz ar trebui sa ne uitam cu atentie la urmatoarele componente ale sale: procesor, placa video, memorie si hard-disk.