Unul dintre cei mai tehnici jucatori de handbal din Romania Chiar daca a fost unul dintre cei mai exponentiali jucatori de handbal ai generatiei sale, si nu numai, Cristian Gatu a inceput sa practice acest sport abia la 18 ani. Pana atunci jucase

Unul dintre cei mai tehnici jucatori de handbal din Romania

Chiar daca a fost unul dintre cei mai exponentiali jucatori de handbal ai generatiei sale, si nu numai, Cristian Gatu a inceput sa practice acest sport abia la 18 ani. Pana atunci jucase fotbal la Dinamo, fiind considerat, alaturi de Radu Nunweiler, liderul juniorilor din Stefan cel Mare. ""Am inceput sa fac sport de la 7 ani. Initial, la 6 ani am vrut sa ma inscriu la CCA, insa cei de-acolo m-au refuzat pentru ca eram prea mic. Un an mai tarziu m-am legitimat la Dinamo, nu pentru ca as fi avut afinitati legate de acest club, dar era mai aproape de casa. Aici am jucat fotbal pana la 18 ani, am ajuns si in echipa nationala de juniori. In a€™63 am hotarat sa ma opresc, deoarece aveam examenul de Bacalaureat si de admitere la Facultatea de Constructii Civile si Industriale. Si, pe de alta parte, incepusem sa cochetez cu handbalul - insa il foloseam ca pe o anexa, un mijloc de pregatire pentru fotbal.

SCHIMB. Motivul pentru care am renuntat la sportul-rege a fost legat de o decizie luata de oficialii din Stefan cel Mare: echipa de seniori de fotbal trebuia sa plece intr-un turneu in SUA, iar eu eram nominalizat printre cei doi juniori care completau delegatia. Dar neavand pile, era vremea lor in acea perioada, m-am trezit lasat acasa"", isi aminteste fostul campion mondial care din 1963 a inceput sa practice handbalul de performanta. Un an mai tarziu, Cristian Gatu a debutat la echipa nationala, devenind, pentru prima oara in cariera, campion mondial. ""La primele meciuri pentru Romania nici nu stiam regulamentul ca lumea. Si, precum lautarii care invata sa cante dupa ureche, asa am invatat si eu regulamentul"", ne-a povestit actualul presedinte al FRH.

RETRAGERE. In 1977, Cristian Gatu s-a retras din sportul de performanta, la 32 de ani, dupa ce a castigat Cupa Campionilor cu Steaua. ""Retragerea mea din sport a fost influentata si de tatal meu, fost ziarist sportiv, care, pe patul de moarte, mi-a tinut o lectie de viata nemaipomenita: «Sa-ti alegi momentul retragerii, astfel incat, dupa aceea, oamenii care te vor iubi sa te intrebe de ce te-ai lasat, decat sa te intrebe de ce nu te lasi». De lucrul acesta eu am tinut cont in momentul acela"", ne-a povestit fosta glorie stelista. La doi ani dupa retragere, Cristian Gatu a fost solicitat sa antreneze in Italia. ""Am plecat pe un contract de trei ani in Folonica. Cei de-acolo aveau o echipa de schiopi si nu este deloc o figura de stil. Asa ca am inceput sa joc din nou"", ne-a spus Gatu. In contract era stipulat ca antrenorul roman sa primeasca 2.000 de dolari. Numai ca cei din tara ii opreau 1.910 dolari, iar restul ii revenea fostului handbalist. ""Autoritatile romane m-au vandut ca pe un sapun"", a incheiat presedintele FRH.

FOTBAL LA TV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.