Baza americana de la Guantanamo face victime. Trei detinuti s-au sinucis dupa ce la inceputul lunii au protestat prin greva foamei fata de retinerea lor de armata SUA.

Cu ajutorul hainelor si a lenjeriei de pat, trei detinuti arabi de la Guantanamo s-au spanzurat, devenind astfel primii prizonieri care mor la baza americana, unde sunt retinuti aproximativ 460 de suspecti de terorism capturati de Statele Unite.
""LUPTA ASIMETRICA"". Armata americana a precizat ca gardienii de la Guantanamo i-au gasit pe cei trei - doi sauditi si un yemenit - spanzurati in celulele lor, iar incercarile de resuscitare au esuat. Oficialii americani au declarat ca nu exista nici un indiciu ca sinuciderile ar reprezenta o reactie la uciderea lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei al-Qaida din Irak. Mai degraba ele reprezinta acte de ""lupta asimetrica"", avand legatura cu o credinta ""mistica"" conform careia moartea a trei detinuti ar permite eliberarea tuturor prizonierilor, a explicat contraamiralul Harry Harris.
INGRIJORARE. Arabia Saudita i-a identificat pe cei doi detinuti ai sai: Manei al-Otaibi si Yasser al-Zahrani. Numele yemenitului este inca necunoscut.
In acest timp, presedintele George W. Bush si-a exprimat ""ingrijorarea serioasa"" fata de acest incident, mai ales ca o serie de noi acuzatii planeaza asupra armatei americane si a inchisorii Guantanamo. Un avocat saudit care se ocupa de eliberarea si repatrierea detinutilor a acuzat autoritatile SUA de moartea prizonierilor, pe motiv ca americanii nu aveau nici o dovada pentru a-i retine.