Populatia Romaniei este intr-o scadere dramatica. O boala care ne macina din interior si care isi va arata efectele reale abia peste cateva zeci de ani. O Romanie cu doar 16 milioane de suflete este amenintarea care ne pandeste in anii 2050. Roma

Populatia Romaniei este intr-o scadere dramatica. O boala care ne macina din interior si care isi va arata efectele reale abia peste cateva zeci de ani. O Romanie cu doar 16 milioane de suflete este amenintarea
care ne pandeste in anii 2050.

Romanii ar trebui sa aiba mai multi copii, cel putin doi la fiecare cuplu. In caz contrar, peste cateva zeci de ani, populatia va scadea dramatic, procesul de imbatranire demografica va atinge cote alarmante, vom avea grave probleme economice cauzate, pe de o parte, de lipsa fortei de munca si, pe de alta parte, ca urmare a unor resurse insuficiente pentru sustinerea economica a persoanelor varstnice. Altfel, nu este exclus sa fim invadati, cel mai probabil, de moldoveni, ucraineni ori chinezi, asa cum noi ""cucerim"" acum Spania sau Italia.
MATEMATICA. Populatia Romaniei a scazut cu 1,1 milioane de locuitori in intervalul 1992-2002. Scaderea natalitatii si cresterea sperantei de viata vor face ca in 2025 populatia sa scada la 20 de milioane. Sociologii estimeaza ca dupa 15 ani de declin demografic, scaderea va fi si mai dramatica, pana in 2050 populatia ajungand la 16 milioane. Pentru a exista o inlocuire a generatiilor, fiecare femeie, ca reprezentanta a unui cuplu, ar trebui sa aduca pe lume doi copii. Un calcul mai profund indica cifra medie de 2,1. Indicele conjunctural al fertilitatii, adica numarul de copii nascuti de o femeie in cursul vietii sale fertile, este acum de numai 1,3. Copiii nascuti dupa 1989 s-au impu-tinat de la un an la altul, iar daca acest ritm va continua peste 10-15 ani vor fi mai putini parinti si asa vom aluneca pe spirala unui inevitabil derapaj demografic. In anii 2000-2004 s-au nascut cu 30% mai putini copii decat in 1960-1964, perioada marcata de o alta puternica diminuare a natalitatii care a precedat politica pro-natalista fortata adoptata de vechiul regim in 1966, bazata pe interzicerea avortului si a mijloacelor contraceptive.
FENOMEN. ""Situatia demografica a Romaniei, negativa in toate sectiunile sale majore, nu este un caz izolat in contextul european. In spatiul central si est-european, tranzitia a avut efecte similare in materie de natalitate"", ne spune Vasile Ghetau, profesor de demografie la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Cercetari Demografice ""Vladimir Trebici"" al Academiei Romane. El nu ar pune insa pe primul plan factorul de natura economica si argumenteaza prin faptul ca si in Polonia, Cheia ori Slovacia, tari unde reformele au fost rapid instalate, cu efecte benefice asupra nivelului de trai, natalitatea a avut evolutii similare cu cea din Romania. ""Este vorba despre nasterea unei noi atitudini a tanarului vizavi de copii, care trece mai intai printr-o noua atitudine fata de casatorie"", observa profesorul.

IN VARSTA. Cresterea sperantei de viata va duce la majorarea varstei de pensionare


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.