Saptamana viitoare, broscutele din Romania se reintorc ""acasa"": uzina de la Wolfsburg pe poarta careia multe dintre ele au iesit in urma cu zeci de ani

La sfarsitul anului trecut, Kaferclub Baia Mare a lansat o provocare intregii miscari broscaresti din Romania: o deplasare la Wolfsburg, Germania. Timp de trei zile, in perioada 16-18 iulie, Wolfsburg va redeveni capitala mondiala a posesorilor de VW racite cu aer (aircooled). Sute de masini vor participa la a
13-cea editie a ""Wellcome Home Kafertreffen Wolfsburg"". Festivalul include pe langa concursuri si parada masinilor, concerte de muzica rock si o vizita la muzeul VW, gazduit de uzina Wolfsburg, unde in anii a€™40 incepea productia de masa a celebrei broscute.
TRASEU. Drumul in sine este o provocare pentru batranele doamne, traseul ales fiind cel mai lung parcurs vreodata de o coloana de autovehicule de epoca din Romania. In total, masinile vor trebui sa parcurga 4.000 de kilometri intr-o excursie care va dura o saptamana. Marti 13 iunie va fi o zi cu noroc pentru broscarii. La opt dimineata 20 de masini din Bucuresti, Cluj, si Baia Mare vor porni incolonate catre Wolfsburg. Coloana va trece granita pe la Petea si va ajunge dupa-amiaza in Budapesta. Ziua a doua se vor strabate orasele Bratislava si Brono, iar destinatia va fi Praga, pentru ca la 15 iunie coloana sa ajunga la Dresda. Masinutele isi vor continua traseul prin Berlin si vor ajunge vineri 16 iunie la Wolfsburg. Caravanei formata in Baia Mare i se vor alatura alte doua masini venite din Timisoara. La intoarcere se va trece prin Nurenberg, Ingolstadt, München, Salzburg, Linz, Viena si Budapesta revenind in tara la 20 iunie, tot in Baia Mare.
PREGATIRI. Drumul lung pe care il au de strabatut masinile necesita pregatiri minutioase. Broscutele au fost duse la mecanic pentru verificari temeinice. Unele dintre ele au beneficiat chiar de tratamente de infrumusetare. ""Masina mea e bucati acum (n.r. - joia trecuta). Am refacut desenele de pe ea si urmeaza sa o dau cu patru straturi de lac"", spune Karcsi, posesor al unui VW 1302 cabrio. Si ca sa fie prevazute orice surprize neplacute, din Baia Mare va merge o masina de interventie: un microbuz in care soferii obositi vor putea dormi si o platforma pentru transportarea masinilor care nu vor face fata drumului. Pentru a nu fi lasat nimeni in urma, comunicarea intre masini se va asigura prin intermediul unui sistem walkie-talkie.