Fantezie ieftina cu aroma vatei de zahar, imbracata in ochi ce rad la unison. Suspans de doua ore zugravit sub cupola tuguiata. Fund rosu de babuin, dans lejer de ponei, fulger sticlos de piton. Clovni rasuciti la minte, furand obraznic zambete. O lume exotica, ce transpira in rumegus. Salbaticie imblanzita cu biciul. Ei, artisti. Tu, privitor. De meserie, fiecare. Fuguta, vine circul in oras. O data pe an.

Se vede de la mare departare. E imensa. Atat de imensa incat pare solitara pe camp. Si parca nici norii nu o ploua. Cupola de circ, casuta temporara pentru intoarcerea in copilarie. Si mici si mari cioflaind guma. Au platit bilete pentru un loc mai in fata. Nerabdarea e alimentata de urletele animalelor, inca la ""cabine"". La intrarea in cupola, doamne zvelte cu mult verde la ochi iti vand licurici. Vanzatoare ambulante de emotii. De baloane nu ai loc. Colorate, unele pocnesc in scandurile neslefuite; altele, fericite, se inalta cu vise.
PATRUPEDELE. Bataile de suflet se unesc in palmele ce au acelasi ritm. Asteptam gongul de inceput. Trairile de la patru anisori se pierd in ""conul"" cu floricele. Profesori de scoala veche, familia Tocacs din Budapesta, fondatoarea Circului Europa, are mereu cate o surpriza. Primii pe scena, un trio acrobat. O adevarata demonstratie de echilibru, ambitie, eleganta care incepe cu capul in jos. Pe lista vedetelor se numara si o echipa de patrupede. Topaie dupa aplauze, latra de multumire. Au invatat sa se bucure din varful urechilor pana in cel al cozii. Pechinezii cu fundite sunt buni soferi. Cu permis doar la circ, insa.

PENTRU TOATE VARSTELE. Mici si mari, extaziati in fata unei lumi exotice