La prima participare la Cupa Mondiala, Angola intalneste azi, la Koln, de la ora 22:00, selectionata Portugaliei, tara a carei colonie a fost pana in urma cu 31 de ani. Actuala editie a Cupei Mondiale a adus in fata microbistilor nu mai putin de
La prima participare la Cupa Mondiala, Angola intalneste azi, la Koln,
de la ora 22:00, selectionata Portugaliei, tara a carei colonie a fost pana in urma cu 31 de ani.

Actuala editie a Cupei Mondiale a adus in fata microbistilor nu mai putin de sase reprezentative nationale care se afla la prima participare la aceasta competitie. Una dintre cele mai surprinzatoare aparitii o constituie selectionata Angolei, care a izbutit nesperat sa ajunga la un asemenea nivel, in pofida faptului ca starea economica a tarii este dezastruoasa dupa ani si ani traiti intr-un sangeros razboi civil.
CONFLICT. Ironia sortii, primul adversar de care se va lovi astazi Angola este Portugalia, adica nimeni alta decat tara care a condus destinele africanilor pana in 1975, din postura de natie colonizatoare. Daca timp de 25 de ani a fost aproape imposibil sa se poata vorbi de o reconciliere intre cele doua popoare, in 2001 s-a facut o timida incercare, organizandu-se la Lisabona un meci amical. Rezultatul nu se stie nici in ziua de azi, pentru ca jucatorii s-au incaierat pe teren, fiind eliminati nu mai putin de cinci angolezi, ceea ce a dus la terminarea partidei la jumatatea reprizei a doua.
PARADOX. In pofida istoriei nu tocmai stralucite impreuna, Angola si Portugalia au si lucruri comune. Africanii il vor avea azi in centrul liniei defensive pe Marco Abreu, fotbalist care este nascut din mama angoleza si tata portughez, dar care nu si-a vizitat pana acum niciodata tara de origine. Cu patru ani inainte de a se naste, familia fotbalistului a reusit sa fuga din Angola in Portugalia, in momentul in care a izbucnit razboiul civil.
""Lucrurile erau foarte riscante pentru ei, mai ales ca tatal meu este de rasa alba. Asa ca eu m-am nascut in Portugalia, unde am facut scoala, am inceput fotbalul si unde se afla toti prietenii mei"", a spus jucatorul, care, avand cetatenie angoleza, a fost convocat la nationala. ""Dintre toate tarile, as fi vrut sa evit Portugalia. Stiu ce incarcatura emotionala exista in Angola fata de acest meci si voi face totul pentru echipa mea. Pe viitor sper sa vizitez Angola, despre care stiu multe lucruri de la mama mea"", a mai afirmat ieri aparatorul lui Portimonense.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.