Un raport recent al Fondului Monetar International (FMI) avertizeaza Statele Unite ale Americii asupra posibilitatii unui derapaj al deficitului de cont curent si deprecierii continue a dolarului pe parcursul anilor urmatori, pe fondul disparitiei un
Un raport recent al Fondului Monetar International (FMI) avertizeaza Statele Unite ale Americii asupra posibilitatii unui derapaj al deficitului de cont curent si deprecierii continue a dolarului pe parcursul anilor urmatori, pe fondul disparitiei unor factori favorabili, informeaza Reuters.
In ciuda faptului ca SUA a reusit sa atenueze aproape perfect consecintele uraganelor de anul trecut si cresterile preturilor la petrol din ultima vreme, deficitul comercial, consemnat in special in relatia cu China continua sa ridice serioase semne de intrebare.
Diferenta redusa intre ratele dobanzilor pe termen scurt in SUA si cele de peste Ocean, dar si cererea importanta de obligatiuni pe termen lung emise de Guvernul american au ajutat la finantarea deficitului de cont curent si au sustinut cotatia dolarului in ultimul an.
Dar acesti factori sunt temporari, potrivit FMI. "Multi analisti apreciaza ca deficitul de cont curent va creste in urmatorii ani, fapt care ar putea influenta negativ investitiile straine", a explicat FMI.
Desi FMI ramane increzatoar in faptul ca Fed-ul va reusi atingerea tintelor privind inflatia atat pe 2006 cat si 2007, considera totusi ca Rezerva Federala ar trebui sa ofere informatii precise cu privire la nivelul optim al inflatiei si sa stabileasca obiective mai ambitioase pentru reducerea deficitului bugetar.
"In conditiile in care veniturile vor creste in continuare, am propune iar drept obiectiv echilibrarea bugetului, excluzand excedentul consemnat in cazul bugetului asigurarilor sociale, in urmatorii cinci ani", se spune in raport.
In februarie 2004, presedintele George W. Bush a stabilit drept obiectiv reducerea deficitului la jumatate pentru acel an, sub nivelul prognozat de 521 miliarde de dolari, echivalentul a 4,5% din Produsul Intern Brut (PIB).
Deficitul efectiv inregistrat in anul fiscal 2004 a fost de 412,7 miliarde de dolari, reprezentand 3,6% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.