Abu Musab al-Zarqawi, liderul organizatiei teroriste Al Qaeda din Irak si unul dintre principalii conducatori ai miscarii de guerrilla, a fost ucis miercuri in timpul unui raid aerian strategic, organizat de armata americana in colaborare cu fortele

Abu Musab al-Zarqawi, liderul organizatiei teroriste Al Qaeda din Irak si unul dintre principalii conducatori ai miscarii de guerrilla, a fost ucis miercuri in timpul unui raid aerian strategic, organizat de armata americana in colaborare cu fortele irakiene. Incidentul, petrecut la cativa kilometri de nordul Bagdadului, va avea, in mod direct, un impact major asupra evolutiei retelelor teroriste si, in mod indirect, asupra pietei petrolului din Asia, care se vede astfel eliberata de una dintre principalele amenintari.
Abu Musab al-Zarqawi, terorist cu un trecut greu si inamicul numarul unu in Irak, pe capul caruia armata americana pusese un pret de 25 de milioane de dolari a fost asasinat miercuri in cadrul unei operatiuni ce a fost calificata ulterior ''ca o lovitura importanta data retelei Al Qaeda''. Potrivit generalului George Casey, conducator al Fortelor multinationale, Zarqawi a fost depistat si ucis la nord de Baqouba, cu cateva ore inaintea unei intalniri a gruparii Al Qaeda. Expertii militari au reusit sa stabileasca identitatea sa pe baza ''amprentelor digitale, a anlizei fetei si a cicatricelor'', se arata intr-un comunicat al Fortelor multinationale, preluat de agentia Reuters. Pe langa Al-Zarqawi, raidul a mai facut sapte victime, printre care se numara un extremist sunit iordanian, a carui grupare este responsabila pentru mai multe atentate devastatoare petrecute in Irak, si care declarase razboi siitilor irakieni, precum si consilierul religios al capeteniei Al Qaeda, seicul Abdel Rahman.

Optimism de scurta durata

Desi asasinarea lui Al-Zarqawi a fost primita ca o veste buna de intreaga lume, si a fost interpretata initial ca un pas decisiv in lupta impotriva terorismului, George Casey si autoritatile irakiene atrag atentia ca acest eveniment are sanse la fel de mari sa intareasca Al Qaeda si sa ii inaspreasca lupta. Consecintele ar putea fi mult mai dureroase decat s-ar putea prevedea: ''Desi liderul desemnat al Al Qaeda in Irak este mort, organizatia sa terorista va continua sa reprezinte o amenintare, deoarece membrii sai vor continua sa incerce sa terorizeze poporul irakian si sa destabilizeze guvernul sau care avanseaza catre stabilitate si prosperitate'', a spus Casey.

Efecte imediate pe marile piete

Prima piata care a respirat usurata dupa aflarea acestei vesti a fost cea a petrolului. In numai cateva ore preturile au scazut cu aproape 2 dolari, cotatiile stabilizandu-se sub 70 de dolari barilul.
Astfel, sortimentul Light a scazut cu 1,21 de dolari la 69,71 de dolari barilul, iar sortimentul Brent a pierdut 1,10 dolari, pana la 68,09 dolari barilul.
Vestea buna despre moartea lui Zarqawi a fost dublata imediat si de anuntul vicepremierului irakian, Barham Salih, potrivit caruia Irakul isi va dubla productia de petrol pana in 2010, la 4,3 milioane de barili pe zi.
Desi din punct de vedere comercial analistii raman sceptici asupra capacitatii de revenire in forta a Irakului pe piata petrolului, simplul fapt ca Al Qaeda a primit o lovitura puternica, le da speranta ca sabotarile conducatorilor din nordul Irakului se vor rari si ca investitorii vor avea mai multa incredere in relatiile cu aceasta piata. Un efect neasteptat al reusitelor militare din Irak a fost cresterea dolarului in raport cu francul elvetian, dolarul ajungand ieri sa fie cotat la 1,2250 franci elvetieni, in crestere cu 25 de unitati fata de inchiderea de miercuri de la New York.

Crimele lui Al Zarqawi

- 19 Aug 2003: Atentat la biroul ONU din Bagdad, 23 de morti
- 29 Aug 2003: Atentat la moscheea din Najaf, 85 de morti
- 2 Martie 2004: Coordonarea atentatului de la moscheea Shia, 181 de morti
- 11 Mai 2004: Decapitarea lui Nick Berg, primul de pe o lista de 9 ostatici
- 14 Sept. 2004: Atentat la Bagdad, 47 de morti
- 19 Dec. 2004 : Atentat la Najaf si Karbala, 60 de morti
- 9 Nov. 2005: Triplu atac la Amman, 60 de morti


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.