In Valea Jiului, conform legendelor postdecembriste, se bea pe rupte. Mai corect este: s-ar bea pe rupte, dar lipseste un amanunt foarte important... Banii!!! Intr-o zona a datoriilor... nimeni nu mai da pe datorie. Viata minerilor n-a fost si nu

In Valea Jiului, conform legendelor postdecembriste, se bea pe rupte. Mai corect este: s-ar bea pe rupte, dar lipseste un amanunt foarte important... Banii!!! Intr-o zona a datoriilor... nimeni
nu mai da pe datorie.

Viata minerilor n-a fost si nu este usoara. Munca grea, in mina, distruge sanatatea oamenilor si chiar gandirea logica, pana la un punct. Cand te trezesti pensionar la 45 de ani... In Valea Jiului cuvantul de baza pe piata muncii era mineritul, fiind vorba de o zona monoindustriala. Cum pamantul se surpa in grotele sapate de oamenii asemeni cartitelor, minerii, tot asa industria mineritului incepe sa cada intr-un hau tot mai adanc.
DEGEABA. La marginea Petrilei, intr-un local stau defavorizatii sortii. Un fost miner, pensionat, un cuplu de pispirii, un mos si un smecher. La alte mese, oameni si mai delicati intr-ale mizeriei. Minerul pensionat spune ca ortacii nu beau, e doar o legenda rautacioasa. El in schimb e beat, dar nu trebuie sa luam in considerare asta. Cica are si momente in care e treaz, cand nu mai are bani de bautura.
Smecherul face ce stie mai bine, ameninta pe toata lumea. Odata parca ar fi fost si el miner, dar e doar o parere. Beti sau nu, oamenii tin minte ce i-a adus in aceasta stare. Saracia, lipsurile si viitorul in mod sigur negru i-au disperat. Vizita la (mi-e greu sa hotarasc daca e crasma, bodega sau bomba ecologica) local ii mai scoate din monotonia disperarii. Cu aburi de alcool in creier pot fi oricine - mineri, printese, in locul lua€™ Basescu chiar. ""As sti ce sa fac"", spune minerul pensionar.
De baza sunt berea si asa-zisa tuica. Ce-i drept, vezi tot felul de bauturi, care mai de care cu etichete mai atragatoare, dar... par cam falsificate. La 5.000 de lei vechi suta, nici macar supusii lui Bachus nu au incredere prea mare in ce beau. Bani de ceva mai scump... n-o sa gasesti la ei.
DEZASTRU. Foste glorii, actuale dezastre. Industria miniera si-a dat obstescul sfarsit aici. O farama de speranta mai e in Uricani, dar cu 30 de mineri nu poti face prea multe. In Lupeni, la un bar pe marginea strazii, mai multi indivizi se relaxeaza la o bere. Dupa o zi de munca, o sticla dea€™o jumaa€™ de litru este mai mult decat bine venita.
""Noroc! Salut!"" Oamenii nu sunt din Lupeni, dar aici lucreaza. Ionut a venit tocmai din Dolj aici. Mitica e din Uricani. Lucreaza amandoi la padure, la un gater. In loc sa primeasca turisti, minunata padure de langa Lupeni primeste topoare in inima. Pacat de potentialul turistic al Vaii. Cei doi, Ionut si Mitica, spurca mineritul cu sudoarea berii. ""Nici sa faca ursul ferestre si n-as lucra in mina"", afirma Mitica.

NIMIC. Minerii nu mai au bani nici de o cinzeaca


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.