Intentia Google de a scana milioane de carti pentru a crea o uriasa biblioteca vituala (http://books.google.com/) se transforma intr-un lant de procese pentru compania miliardarilor Brin si Page.

Zilele trecute, grupul editorial La Martiniere a dat in judecata atat Google France cat si grupul ""mama"". Motivul: ""contrafacere si incalcarea drepturilor de autor"".
Desi oficialii Google au precizar de multe ori faptul ca nu vor scana decat cateva pagini din carti, pentru a putea fi gasite mai usor pe internet si, eventual achizitionate, editurile gandesc altfel. Dupa ce compania americana a fost data in judecata de edituri din Marea Britanie, Germania si SUA, iata ca acum au aparut si francezii. La Martimeire detine editurile ""Le Seuil"" in Franta, Delachaux si ""Niestle"" in Elvetia, precum si ""Harry N"". Abrams in Statele Unite. Grupul francez cere despagubiri in valoare de 100.000 de euro pentru fiecare carte scanata de Google, si asupra careia detine drepturi de autor. Oficialii Google au spus ca daca o editura isi regaseste cartile pe site-ul Google Books este suficient sa ceara retragerea volumelor.