""Consumatorii casnici si cei industriali nu vor fi deocamdata afectati de reducerea cu 25% a importurilor de gaze din Rusia"" - Gheorghe Pogea, viceprim-ministru, 3 ianuarie 2006.

In aceeasi zi, premierul roman, Calin Popescu Tariceanu, discuta la telefon cu omologul sau moldovean, Vasile Tarlev, aceeasi problema, seful cabinetului de la Bucuresti dand asigurari ca statul vecin va primi ajutor energetic de la Romania, in situatia in care relatia Rusia/Moldova ar intra intr-un impas din acest punct de vedere. Tot la 3 ianuarie 2006, Moldova si Ucraina cereau asistenta din partea Uniunii Europene in negocierile cu Rusia privind situatia livrarilor de gaze naturale. Cele doua state solicitau prezenta unor experti internationali. Autoritatile celor doua tari au acuzat la data respectiva presiunea pe care o exercita Rusia din punct de vedere energetic, sugerand ca, astfel, Moscova urmareste destabilizarea politica in regiune si subminarea dezvoltarii economice a Moldovei si Ucrainei.
GAZE DIN REZERVE. Conflictul a dus la reducerea cu 25% a importurilor de gaze naturale ale Romaniei din Rusia. ""Prima masura care va fi luata in cazul in care vremea se va inrautati va fi valorificarea la maximum a gazelor inmagazinate in depozite (...) Desi sunt cantitati suficiente, problema este extractia"" afirma cu aceeasi ocazie vicepremierul Gherghe Pogea. Tot el preconiza - in interventia solicitata de BBC - reducerea consumului industrial in favoarea celui casnic, insa anunta in acelasi timp negocieri cu GAZPROM in vederea reglementarii situatiei.
Aceeasi zi, 3 ianuarie 2006. Ministrul Comertului si Economiei anunta la Radio Romania Actualitati ca ""rezervele de gaze ale Romaniei pot asigura alimentarea populatiei pe o perioada de maximum doua luni"".
TENSIUNI. Relatiile intre Rusia si Ucraina au ramas cel putin la fel de tensionate, daca luam in calcul recentul diferend din Crimeea. In iarna trecuta, ministrul Seres a gasit o iesire: ""Pentru echilibrarea diferentei dintre gazul romanesc, mai slab calitativ, si cel rusesc, prima solutie este de a trece o serie de consumatori in special din zona termo de pe gaz pe combustibil lichid, pacura sau carbune. O alta solutie o reprezinta incadrarea marilor consumatori exact, strict in cotele alocate"".

INSUCCES CU SUMMIT-UL MARII NEGRE DE LA BUCURESTI