Inainte de a pleca spre Germania, patria fotbalului, vaccinati-va de rujeola. Deoarece in vestul Germaniei e epidemie de rujeola si boala se lasa cu complicatii la tineri si adulti. Rujeola poate fi stapanita cu ajutorul unui vaccin. Totusi, an
Inainte de a pleca spre Germania, patria fotbalului, vaccinati-va de rujeola. Deoarece in vestul Germaniei e epidemie de rujeola si boala se lasa cu complicatii la tineri si adulti.


Rujeola poate fi stapanita cu ajutorul unui vaccin. Totusi, anual, in lume, 30 de milioane de copii fac rujeola, boala considerata una dintre cauzele principale de mortalitate infantila. In Europa, in 2000, au fost inregistrate 7.000 de decese. Boala nu reprezinta o particularitate in tarile euro-pene, dar periodic se observa curbe epidemice.
COMPLICATII. In prezent, a venit randul Germaniei sa fie victima a acestei boli. Mai precis, boala e prezenta in vestul tarii, in regiunea Rhetania de Nord Westfalia, chiar unde sunt programate 11 meciuri in cadrul Campionatului Mondial de Fotbal: 6 meciuri, dintre care o semifinala, la Dortmund, si 5 meciuri la Gelsenkrchen.
De la inceputul anului au fost diagnosticate aici peste 1.000 de cazuri, dar medicii sustin ca aceasta cifra este mult mai mica fata de realitate. In ultimele saptamani, numarul victimelor este intr-o usoara stabilizare. Chiar daca cei mai vizati sunt copiii, trebuie retinut ca boala ii poate afecta atat pe adolescenti, cat si pe adulti. Specialistii atrag atentia ca la tineri si adulti riscurile de complicatii ale rujeolei sunt dintre cele mai severe, cum ar fi infectii pulmonare, otite medii... Potrivit primelor observatii, majoritatea persoanelor care au facut rujeola fie nu au fost vaccinate, fie nu au urmat si al doilea vaccin necesar imunizarii.
Specialistii atrag atentia ca, in aglomeratiile inevitabile de pe stadioane, se creeaza conditii ""optime"" pentru transmiterea virusului rujeolei. Acesta este motivul pentru care amatorilor de fotbal din Germania, dar si strainilor care vin aici special pentru a urmari meciurile li se recomanda sa se vaccineze contra rujeolei.
Sfatul priveste persoanele nevaccinate, care nu au beneficiat de a doua vaccinare si nu au antecedente ale bolii.
OMS. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, eradicarea rujeolei in Europa este posibila prin anii 2010. Finlanda este prima tara europeana care a atins acest obiectiv. Principala cale de stopare a epidemiei de rujeola este vaccinarea. Ea se administreaza copiilor in jurul varstei de un an si este urmata obligatoriu de un rapel la 2 ani. Vaccinul poate asigura protectie de 95%, pentru prima doza, de 85% la a doua doza, astfel incat la un nivel de protectie de 90% poate fi eliminat riscul bolii. Inclusiv adultii nevaccinati si care nu au facut rujeola pot sa se vaccineze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.