Ca sa poata supravietui, carciumarii din Oltenita dau bautura pe datorie. Acest lucru le convine de minune localnicilor, carora nu le stau prea multe zile banii prin buzunar. Orasul fostului locatar de la Cotroceni Ion Iliescu este impanzit de bodegi

Ca sa poata supravietui, carciumarii din Oltenita dau bautura pe datorie. Acest lucru le convine de minune localnicilor, carora nu le stau prea multe zile banii prin buzunar. Orasul fostului locatar de la Cotroceni Ion Iliescu este impanzit de bodegi plictisite, unde se consuma bere la halba si coniac ieftin.

Plictiseala, miros de tei si un vant care mangaie frunzele din copaci. Acesta este decorul unei zile obisnuite la Oltenita. Nu e inca ora pranzului si terasele sunt deja deschise. De la gara, prin centru si pana la piata sunt carciumi la tot pasul.
GARA. Una dintre cele mai vechi se afla chiar la BIG. Ca orice oras, si Oltenita are un asemenea loc, mostenire de pe vremea comunismului. Locul nu atrage prin lux, ci prin mirosul de mici. Cativa mosnegi asteapta rata ca sa plece la tara. Trag de o bere la halba, iar pe fundal se aud micii care se parjolesc pe gratar. ""Flacau, mai ada o halba!"", striga unul dintre meseni, in timp ce mananca insa cu pofta cativa mititei. ""Nu pot sa bag in gura fara sa beau. Am venit cu niste rasad de rosii la piata. Mai trebuie sa astept pana pleaca autobuzua€™, asa ca stau si eu ca boierua€™ la carciuma, ca m-am saturat de atata sapa"", spune batranul.
Atunci cand vorbeste cu tine iti acorda atentie maxima. Nu uita de halba cu bere, pe care o tine strans de toarta, ca si cum cineva ar vrea sa i-o traga de sub nas. Cu cealalta mana isi scarpina barba sura. ""Eu sunt de la Spantov, taica, si a venit apa peste noi. La mine in curte n-a ajuns, dar pe sor-mea a luat-o cu totul. Nu mai are nimic saraca. Acum trebuie sa punem bani si sa ii facem casa, ca altcineva nu are cine sa o ajute"", se descarca batranelul in varsta de 73 de ani. La el in sat toata lumea il stie drept Bidoaie, dar numele sau real este Niculae Balea. Spune ca nu prea merge la carciuma. ""Am vin acasa si in fiecare dimineata ma duc cu o cana de doi litri la butoi. Nu ma apuc de treaba pana nu o beau pe toata. Sar peste obiceiul asta doar cand mai merg la biserica. Taica, nu e bine sa te duci beat in calea Domnului"", marturiseste meseanul, care a mai golit o halba cu bere. Ospatarul este tot timpul pe faza si il serveste imediat cu una plina. ""Iti mai livrez ceva, tataicule?"", intreaba cel care are grija de clienti, dar mosneagul il potoleste stramband din nas. Carciuma de la BIG seamana mai degraba a peron, unde taranii din jurul Oltenitei isi petrec timpul pana cand pleaca spre casa.
COMUNISTII. Dupa ce pornesti spre centru, la vreo 20 de metri, pe partea stanga, iti sare in ochi o alta carciuma. Pe geamuri sunt insemnele comunismului, secera si ciocanul, iar localul, deschis de curand, se numeste ""La nea Nicu"", in semn de pretuire pentru defunctul dictator. Fata de BIG, lucrurile sunt un pic altfel. Nu este vorba despre o carciuma obisnuita, ci mai degraba de un club de biliard. Inauntru sunt doar cativa pustani care stau cu berea in mana. Nu stiu prea multe despre Ceausescu. Abia invatau sa mearga atunci cand a venit Revolutia. Unul dintre ei se crede mai filozof si puncteaza in timp ce se uita cu un aer superior spre peretii tapitati cu pozele fostului dictator. ""E cam ciudat ca aici, in orasul lui Iliescu, avem o carciuma a lui Ceausescu, dar bine ca nu e a lui Basescu!"", spune tanarul, moment in care ceilalti colegi pufnesc in ras. Numele localului a fost ales de patroana, Amelia Borus, o femeie din Constanta, care si-a pornit afacerile tocmai in Oltenita. Adevarat centru comercial, ce dracua€™!
PONT. De fapt, in orasul de pe Dunare, cine vrea sa porneasca o afacere profitabila isi deschide rapid o carciuma. Succesul este garantat. Chiar daca nu traiesc deloc bine, orasul fiind la pamant din punct de vedere economic dupa ce Ion Iliescu i-a lasat loc lui Basescu la Cotroceni, oltenitenii sunt mari devoratori de bere si seminte de floarea-soarelui. Aproape ca nu e crasma unde sa nu se gaseasca ""bomboane agricole"". ""La nea Nicu"" se bea foarte putin. Locul este vizitat mai mult din curiozitate, fiecare oltenitean fiind atras mai degraba de numele afisat de firma de care s-au agatat deja cateva panze de paianjen.

SALARIU. Vlaicu castiga lunar cate 500 RON


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.