Asociatia pentru Protectia Consumatorului lucreaza la un ""dosar"" care sa analizeze efectele radiatiilor electromagnetice produse de telefonia mobila. Periodic apar studii legate de efectele radiatiilor electromagnetice asupra corpului uman. Majo

Asociatia pentru Protectia Consumatorului lucreaza la un ""dosar"" care sa analizeze efectele radiatiilor electromagnetice produse de telefonia mobila.

Periodic apar studii legate de efectele radiatiilor electromagnetice asupra corpului uman. Majoritatea rapoartelor de acest gen au in prim-plan telefonia mobila: celularele sau antenele GSM. Daca apare un studiu care sustine efectul nociv al acestor elemente asupra corpului uman, la cateva luni distanta o sa fie facut public un alt studiu care sa infirme cercetarile anterioare si sa ne asigure ca totul este in regula ""daca se respecta anumite cerinte tehnologice"". In luna aprilie a acestui an, in cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor s-a constituit un grup de lucru ce are ca scop analizarea efectelor radiatiilor electromagnetice produse de telefonia mobila: antene GSM si celulare.
DOCUMENTATIE. ""Asociatia pentru Protectia Consumatorului a trimis o serie de solicitari la institutii ale statului, precum si la companiile private din domeniu"", ne-a declarat Costel Stanciu, presedintele asociatiei. ""Am solicitat informatii de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Garda Nationala de Mediu, Inspectoratul de Stat in Constructii, Ministerul Sanatatii, dar si de la operatorii de telefonie Vodafone si Orange (parametri de functionare la antene si relee, intensitatea campului elctromagnetic etc). Spre surprinderea noastra, tocmai de la Ministerul Sanatatii nu am primit nici un raspuns, dar nici din partea celor doi operatori"", spune Stanciu. ""Pe de alta parte, am studiat ce masuri au luat asociatiile pentru protectia consumatorului din tarile membre UE in aceasta problema. In acele tari nu se admit antene GSM pe terasele blocurilor, nu se permite amplasarea unui releu la o distanta mai mica de 150 de metri de prima locuinta. Dupa cum ati observat, la noi exista numeroase antene de telecomunicatii amplasate pe blocurile de locuinte"", spune presedintele APC.
EFECTE. ""Dosarul"", care se afla in lucru la Asociatia pentru Protectia Consumatorului, strange in continuare numeroase documente si studii, atat din tara, cat si din strainatate. Probabil ca un raspuns final va veni in doua, trei luni. ""Nu putem sa spunem acum cat de periculoase sunt aceste antene care se afla pe blocurile din cartier. Sunt institutii specializate care furnizeaza aceste raspunsuri. Insa Agentia Nationala de Mediu ne-a precizat ca exista consecinte negative: tulburari de comportament, cancer, cataracta"", spune Costel Stanciu.

POZITIA OPERATORILOR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.