Problemele RAFO par sa tina de o regula de protocol nerespectata de reprezentantii firmei Calder-A International, cea care doreste sa obtina aprobarea contractului de novatie, prin care actiunile rafinariei bacauane trec de la firma lui Marian Iancu, Balkan Petroleum, in portofoliul firmei reprezentate de Uri Bider. Aceea de a solicita in scris o intrevedere cu Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Acesta ii asteapta la discutii pe reprezentantii firmei Calder-A International doar dupa ce vor face o solicitare scrisa ca sa intre in audienta. Cel putin acesta a fost motivul invocat de presedintele AVAS atunci cand a lamurit sindicalistii despre refuzul de a-l primi la discutii si pe managerul general al RAFO, Marin Anton. Orasanu a tinut sa precizeze acest lucru la intalnirea pe care a avut-o in cursul zilei de ieri cu reprezentantii sindicatului din rafinaria onesteana. Audienta obtinuta de rafinori a fost intermediata de senatorul Ioan Aron Popa, parlamentar originar din Onesti.
SUSTINERE. Sindicalistii au venit la presedintele AVAS ca sa-l sustina pe noul patron, societatea Calder-A International, si sa militeze pentru aprobarea actului de novatie, pas care ar lamuri o data pentru totdeauna apartenenta rafinariei la un proprietar sau altul. ""Daca nu ne-ar fi primit nici astazi in audienta, aveam deja toate demersurile facute la Primaria Generala a Capitalei, ca sa obtinem aprobarea pentru organizarea unui protest in fata AVAS cu 200 de salariati. Oamenii erau decisi sa se lege cu lanturi de treptele AVAS pana cand obtineam o pozitie clara de la reprezentantii statului cu privire la RAFO"", a spus Ion Marian, liderul de sindicat al RAFO. Dupa aproape doua ore de discutii, delegatia a iesit asigurata macar de faptul ca presedintele AVAS nu va cere in instanta lichidarea RAFO.