Liderul Partidului Forta Democrata, Petre Roman (foto), a transmis redactiei noastre cateva precizari in legatura cu opiniile exprimate intr-un articol semnat Ion Mihai Pacepa in editia din 3 iunie a Jurnalului National.

Petre Roman apreciaza ca toate referirile lui Pacepa la adresa sa sau a tatalui sau ""sunt si gresite, si vadit mincinoase"". ""Am cunoscut-o pe Zoe Ceausescu in iulie 1971, adica la sapte luni dupa plecarea la doctorat (pe cand ma aflam in prima vacanta a acestei perioade), la casatoria unui prieten si coleg de Politehnica, Adrian Gheorghe, cu Aurora, fiica lui Paul Niculescu-Mizil, buna prietena cu Zoe. N-a existat nici o legatura intima intre mine si Zoe Ceausescu. Este evident ca intre plecarea mea la doctorat si presupusa mea «aventura» cu Zoe Ceausescu nu exista nici o legatura. (...) In acelasi articol se spune ca tatal meu, Valter Roman, a urmat un curs special Comintern pentru a deveni conducator in PCR, impus de Stalin dupa 1945.
Iarasi avem de-a face cu o minciuna totala si perversa. Tatal meu a ajuns membru in Comitetul Central al PCR, organism mai mult formal decat de conducere, format din circa 500-600 de membri, de abia in 1965. Adevarata putere se afla in Biroul Politic, in mainile secretarului general al partidului si in Securitate, aflata la ordinele acestuia. Prin urmare, in perioada la care se refera Pacepa (anii 1948-1954), Valter Roman nu avea nici un fel de functii de conducere in PCR. In realitate, Valter Roman a fost victima lui Stalin, cercetat mai intai de Securitate in 1949, exclus din armata (traia dintr-un salariu de membru al Societatii Romane pentru Raspandirea Stiintei si Culturii), iar mai apoi arestat in decembrie 1952 pana in februarie 1953 sub acuzatia de aventurism, ca fost voluntar in Brigazile Internationale din Spania si comandant al Regimentului Roman de artilerie din cadrul acestei brigazi. (...) In Rusia Sovietica, unde tatal meu s-a refugiat in 1940 impreuna cu mama, dupa infrangerea Republicii Spaniole de catre alianta fascista a lui Franco cu Hitler si Mussolini, el a lucrat mai intai ca inginer la proiectarea primei locomotive electrice din Rusia, iar apoi ca sef al postului de radio Romania Libera, aflat intr-adevar sub ordinele comunistilor din Romania. N-a urmat nici un fel de cursuri la Comintern, avand un profil uman si moral necorespunzator pentru un conducator comunist: intelectual, om de mare curaj, dovedit atat pe campurile de lupta, cat si in scrierile sale, si adevarat patriot"", precizeaza Petre Roman.