Am incheiat o zi lunga si torida chiar in centrul Capitalei. Adica la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape) si aveam doua optiuni: taxiul sau un drum lung, pe jos, prin noaptea€¦ Adulmecand parfumul teilor, am ales drumul pe strazile cu case vechi ce-si etalau stucaturile in lumina felinarelor. Incins peste zi, sufocat, prafuit, orasul respira in sfarsit si toate aromele pluteau in aer. De iasomie, de ""mana-Maicii-Domnului"", de roze. Si de tei. Strazi vechi si tei infloriti, la ceas tarziu, intr-o noapte de iuniea€¦
As rascoli probabil prin poeme, cautand un vers potrivit, de nu mi-as aminti ca de fapt altceva am sa va scriu. O reteta. O reteta de suflet. Va asigur insa ca locul teilor infloriti este si in pagina aceasta. Reteta pe care am sa v-o propun are chiar de doua ori legatura cu teii. O data pentru ca se folosesc la prepararea ei flori de tei si miere din floare de tei. A doua oara pentru ca prima data am gustat din felul acesta de mancare la un picnic, la Poiana Pinului, in padurea de tei de pe langa Tabara de Sculptura de la Magura Buzaului.
N-o sa va scriu azi despre oamenii si locul acela - desi toti imi sunt aproape de suflet si amintirea lor mi-e draga - , ci o sa ma grabesc sa va dezvalui tainele acestui fel de mancare pe care l-as boteza (poetic, precum un ""chef"" de restaurant chinezesc): ""Frigarui de porc cu aroma de floare de tei"".
Sa vedem mai intai de ce ingrediente este nevoie: un kg de coaste de porc, un ardei galben sau portocaliu, un dovlecel, o telina, un catel de usturoi, o mana de flori de tei (proaspete), trei linguri cu miere de tei, patru linguri cu vin alb sec, patru linguri cu sos de soia, doua linguri cu ulei, sare, piper.
Coastele de porc se dezoseaza si se taie in felii lungi. Se pun la marinat intr-un vas cu miere, vin si sos de soia, in care s-au adaugat flori de tei, felii de telina, usturoi tocat, sare si piper. Se lasa la marinat cel putin 12 ore. Se taie ardeiul fasii si dovlecelul in felii subtiri, pe lungime, de aceeasi dimensiune cu feliile de carne de porc. Se aprinde gratarul sau se incalzeste cuptorul. Se pregatesc frigaruile, ungandu-le mai intai cu ulei, apoi alternand feliile de legume cu cele de carne. Se pun pe gratar, stropindu-se din cand in cand cu zeama din marinata. Restul de zeama se pune intr-o craticioara la foc mic (daca a ramas prea putin se mai adauga cate un pic din fiecare ingredient) si se lasa sa fiarba pana cand se face un sos legat, dulce-usturoiat si cu parfum inconfundabil de tei.