Proiectele PD si PNL legate de restructurarea Guvernului se bat cap in cap. Ieri, inaintea confruntarii cu variantele celorlalte partide, in sedinta Coalitiei, democratii puneau pe masa o propunere de Cabinet fara modificari de ministere, fara minist

Proiectele PD si PNL legate de restructurarea Guvernului se bat cap in cap. Ieri, inaintea confruntarii cu variantele celorlalte partide, in sedinta Coalitiei, democratii puneau pe masa o propunere de Cabinet fara modificari de ministere, fara minister pentru infrastructura, fara minister pentru dezvoltare, fara schimburi de portofolii, fara ""nuante"" care sa puna pe jar spiritele intre partidele de la guvernare.

Scheletul anuntat de Emil Boc era simplu: cele 15 ministere existente, plus primul-ministru. Fara vicepremieri, fara ministri delegati. Ultimii ar urma sa devina secretari de stat, la fel si ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, proaspat numitul Radu Stroe. Agentiile guvernamentale ar trebui, spunea Boc, reduse cu pana la o treime, urmand a fi comasate si subordonate ministerelor sau Guvernului, nu si Cancelariei premierului. De altfel, lui Tariceanu pedistii intentioneaza sa-i lase doar consilierii si structurile legate de documente secrete si relatii diplomatice.
REIMPARTIRE. Pentru ca UDMR si PC sunt cele afectate de proiectul PD, democratii au aratat ca o data cu restructurarea s-ar face si o redistribuire a portofoliilor, astfel ca, potrivit lui Adriean Videanu, PNL si PD ar pierde cate trei ministri, urmand sa aiba sapte titulari (inclusiv premierul), respectiv cinci la PD, UDMR - doi ministri (fata de un vicepremier, un ministru plin si doi ministri delegati), iar PC - unul (fata de un vicepremier si un ministru plin).
VARIANTA PNL. De partea cealalta, PNL nu sustine schimbarea schemei actuale a ministrilor, restructurarea urmand a se face, in viziunea liberala, doar la nivelul agentiilor si a secretarilor de stat. In felul acesta, Guvernul restructurat nu ar mai trebui sa primeasca votul Parlamentului. Ca atare, nici nu ar mai risca sa nu-l primeasca si sa i se ofere sansa lui Basescu de a numi un nou premier. Si in timp ce liderul PD, Emil Boc, tragea ieri sperante ca operatia Executivului ar ajunge saptamana viitoare direct in Parlament, liberalul Bogdan Olteanu anunta scurt: abia peste vreo doua saptamani premierul va convoca partidele Coalitiei sa discute restructurarea. Pana atunci se va lucra la 20 de proiecte de legi si 60 de proiecte de Guvern, referitoare la comasarea agentiilor si subordonarea acestora.

INCA O ASUMARE!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.