In ciuda legii care interzice institutionalizarea copiilor sub 2 ani, la Buzau, bebelusii sunt internati in centre de plasament din lipsa de asistenti maternali. Copii sanatosi din punct de vedere psihic invata laolalta cu cei cu dizabilitati care se automutileaza. Psihologii atentioneaza ca cei mici vor imita comportamentele celor din jur.

A fost batuta de cand era in burta mamei. S-a obisnuit mai intai cu suturi si cu pumni si mai apoi cu aerul si cu lumina. Tortura i-a ramas in sange si, daca nu era batuta de cineva, se mutila singura. De aceea, tot timpul a stat legata la un centru de plasament din Focsani. Pana la 12 ani a fost crescuta intre franghii. Anul trecut a fost transferata la Complexul de Servicii pentru Copilul cu Handicap Sever nr. 8 din Buzau. Consiliul Judetean a investit aici peste sase miliarde de lei in perioada 2001-2003, iar fetita a putut sa aiba parte de o serie de tratamente, care pentru alte centre de copii cu dizabilitati din tara par stiintifico-fantastice: hidroterapie, aromoterapie, terapie prin muzica, terapie prin lumina, kinetoterapie, logopedie. Anul trecut, fata a invatat sa faca primii ei pasi.
LA GRAMADA. La ""numarul opt"" locuiesc 36 de copii cu varste intre 0 si 18 ani. Intr-o sala de clasa cu multe jucarii, copii de toate varstele se jucau laolalta. Stefan, de 16 ani, desena pe tabla un bloc. Stefan avea pe maini cicatrice groase de-un deget. Se musca singur. Nici nu se vindeca rana, ca se sfasie iarasi. Langa el, o fetita de 6 ani, Andreea, scria cifrele de la 1 la 10. E sanatoasa din punct de vedere mintal. Numai niste probleme la soldul nedezvoltat o determina sa invete alaturi de baietelul acela, de pilda, care spune un singur lucru cand vede un om: ""Pa! Pa!"", repetandu-l obsesiv. Copiii cu retard mediu si usor de aici se joaca impreuna cu cei cu retard sever. ""E contraindicat ca acei copii sanatosi din punct de vedere psihic sa invete laolalta cu cei cu retard mintal grav. Copiii au tendinta sa preia din comportamentele celor bolnavi"", atrage atentia psihologul organizatiei Salvati Copiii, Andreea Biji. Directoarea Centrului nr. 8 spune insa ca parerile psihologilor sunt impartite. ""Cred ca acei copii cu retard sever pot fi asociati cu cei cu o dezvoltare pshica mai buna. Daca ii tii izolati pe cei cu deficiente psihice mai mari, castiga mai putin.""
ILEGAL. Desi Legea 272/2004 interzice institutionalizarea copiilor sub 2 ani care nu au handicap sever, la Centrul nr. 8 sunt sase bebelusi tinuti aici din lipsa de mame profesioniste. ""Majoritatea dintre ei ar putea sa fie plasati si la asistenti maternali, dar nu mai sunt asistenti maternali liberi in Buzau"", recunoaste directoarea Anca Bistriceanu. In judet, numarul de asistenti e atat de mic, incat unii dintre ei au si cate trei copii in ingrijire.
Am intrat intr-unul din saloanele copiilor mici si
i-am gasit in timpul programului de somn. Insa, din cei sapte cati erau in camera, doar unul dormea. Un baietel era atat de bolnav, incat toata pielea lui era albastra, iar pe fata, venele se vedeau mai clar decat nervurile pe o frunza. E tinut aici doar pentru a capata in greutate. La un anisor abia a reusit sa treaca de trei kilograme, iar malformatia lui la inima necesita o interventie chirurgicala posibila doar atunci cand va ajunge la o greutate cel putin de doua ori mai mare decat are acum. Parintii l-au adus la acest centru pentru ca s-au gandit ca nu pot avea grija de el. Au zis ca il vor lua acasa dupa operatie.
Langa baietel, intr-un alt patut, sta cu ochii tintiti in tavan Cristina, o fetita de 5 luni. Sufera de acondroplazie, o boala congenitala caracterizata prin oprirea cresterii oaselor membrelor, in contrast cu dezvoltarea normala a oaselor capului si ale trunchiului. Dar nici pe ea boala nu ar fi oprit-o sa creasca intr-o familie normala. La asistentii maternali ar fi putut ajunge si baietelul cu hidrocel, o punga cu lichid in zona organelor genitale (afectiune operabila), si Marilena si Gabi de 2 anisori, amandoi cu un retard psihic moderat.
Pentru cei 36 de copii de aici sunt angajati 57 de oameni: un logoped, un kinetoterapeut, un pedagog de recuperare, un medic specialist in neuropsihiatrie, 16 educatori, 10 supraveghetori de noapte. Acestia lucreaza cate cinci pe tura, iar directoarea zice ca sunt suficienti: ""Mai avem si gardianul public, care ajuta fetele cand copiii dezvolta crize de agresivitate"".

VOIE BUNA. Copiii se pregatesc pentru un spectacol de dans