La 5 iunie 1981 aparea primul comunicat
despre o forma rara de pneumonie afectand cinci homosexuali.
Un sfert de secol mai tarziu, lumea traieste
in continuare sub amenintarea SIDA.

In 25 de ani, virusul imunodeficientei umane (HIV) a infectat 65 de milioane de oameni si a ucis
peste 25 de milioane. Organizatia Natiunilor Unite pentru SIDA estimeaza ca boala reprezinta o amenintare pentru siguranta internationala si pentru dezvoltare. Daca nu se va adopta o strategie globala, lumea va mai trai inca mult timp cu aceasta catastrofa, care face 8.000 de morti pe zi si ar putea ucide zeci de milioane de persoane in urmatorul sfert de secol.
In Romania sunt, in prezent, 10.400 de pacienti infectati cu HIV, dintre care 6.500 sunt sub tratament, informeaza copresedintele Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Problema este ca aproximativ doua procente dintre cei care ar trebui sa faca tratament refuza terapia.
Primul caz de SIDA a fost diagnosticat in tara noastra in anul 1985, Romania fiind prima tara din Europa Centrala si de Est care a anuntat Centrul de Supraveghere a SIDA din Paris despre aparitia bolii in aceasta regiune.
COPII. Conform datelor UNAIDS, de la inceputul epidemiei aproximativ 4,5 milioane de copii sub varsta de 15 ani au fost infectati cu HIV, iar dintre acestia trei milioane au murit. Astazi, in fiecare minut, un copil este infectat cu HIV. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a atras atentia ca Romania se confrunta cu o etapa noua in ceea ce priveste infectia cu virusul HIV. Copiii infectati au crescut, si-au inceput activitatea sexuala, fac copii si exista riscul transmiterii HIV de la mama la fat. Totusi rata de transmitere de la mama la fat a scazut de la 40%-50% la 10%.

MUTANT