Scandalul iscat de dezvaluirile Virginiei Serbanescu, parlamentar PD, despre presiunile la care ar fi fost supusa de ministrul Justitiei ia amploare. Replica Monicai Macovei o plaseaza pe senatoare in rolul de initiatoare a tratativelor pentru transferul fiului sau. Aceasta se apara si dezvaluie de pe telefonul cui
a vorbit cu ministrul.

Monica Macovei a respins ieri, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, acuzatiile lansate de senatoarea PD la adresa sa. Ministrul Justitiei sustine o cu totul alta versiune a povestii referitoare la transferul oferit ca moneda de schimb pentru ca fiul parlamentarului sa-si retraga actiunile intentate in justitie.
NU EU PE EA, EA PE MINE. Desi recunoaste totusi ca a purtat o discutie cu Virginia Serbanescu despre transferul fiului acesteia, ministrul a declarat ca senatoarea Virginia Serbanescu este cea care a venit pentru a cere transferul fiului de la Institutul National de Criminologie la Ministerul Justitiei, si nu invers. De asemenea, potrivit lui Macovei, discutia cu pricina s-ar fi purtat nu la telefon, ci fata in fata la Camera Deputatilor, la solicitarea senatoarei. ""Toata semnificatia acestui scandal consta in faptul ca fiul ei n-a dorit sa invete procedurile care se dau la acest concurs"", a precizat Macovei.
SANTAJUL, MEDIERE? Si secretarul de stat Katalin Kibedi a recunoscut ca s-a intalnit cu Marius Serbanescu, dar neaga orice incercare de ingradire a dreptului acestuia de a apela la justitie prin oferirea transferului ca o moneda de schimb. ""A fost primit de doamna Kibedi, care a vrut sa afle ce-l nemultumeste in eventualitatea gasirii unei solutii amiabile. Nici intr-un caz nu l-a santajat. A fost, daca vreti, o discutie similara actiunii de mediere, nu a santajat pe nimeni"", ne-a declarat purtatoarea de cuvant a ministerului.
CONSTANT. De cealalta parte a baricadei, atat parlamentarul PD, cat si fiul acestuia, consilierul juridic Marius Serbanescu, au continuat ieri sa-si sustina versiunea. ""Numai daca ne gandim la faptul ca am totusi doua licente, in Medicina si in Drept, nu as putea sa ma tem de un examen de capacitate. Nu vreau sa particip la acest examen pentru ca nu vreau sa las un act abuziv sa-si produca efectele, mai ales cand acesta provine de la ministrul Justitiei. Macar formal, acesta are obligatia de a da un exemplu pozitiv cu privire la respectarea legii. Mi s-a oferit acel transfer, pe care il cerusem inca din ianuarie 2005, tocmai cand ministerul a primit citatiile pentru procesul intentat de mine"", ne-a declarat ieri consilierul juridic.
NU SE LASA... Senatoarea Virginia Serbanescu a fost ieri extrem de indignata de replica ministrului Justitiei: ""Eu nu fug dupa nimeni, sa fie clar! Puteam sa o fac un an si jumatate daca voiam, de cand fiul meu ceruse transferul. Dar eu nu fac asa ceva! Am o varsta, sunt femeie la 60 de ani, chiar asa!? Daca as fi vrut sa cer transferul fiului meu, puteam sa traversez strada de la Senat la Ministerul Justitiei, nu sa fug pe holurile Parlamentului dupa Monica Macovei. Sunt niste minciuni! Iar cu afirmatia «fiul meu nu a vrut sa invete» m-a amenintat Monica Macovei inca de la telefon ca va iesi in presa. Luni intentionez sa ma adresez premierului Calin Popescu Tariceanu si sa cer demiterea ministrului Justitiei. Nu se poate asa ceva! Statuia ei este cladita din lut si din nisip, iar cine i-a cladit-o a facut-o fals. Eu nu dau inapoi!""
SI NE SPUNE INTERMEDIARUL. Parlamentarul a continuat sa sustina ca discutiile despre transfer au fost initiate de ministrul Justitiei si de secretarul de stat Katalin Kibedi: ""Ministrul Macovei m-a sunat de doua ori, dar eu nu i-am raspuns. Era 10 mai, nu 3 sau 4. Pot scoate desfasuratorul telefonic pentru a va demonstra cine pe cine a sunat. Atunci a venit la mine colegul meu, m-a intrebat de ce nu i-am raspuns ministrului Justitiei si mi-a spus sa o sun pe Macovei. Este senatorul Maria Petre. A doua zi, la 11 mai, a venit din nou la mine Maria Petre si a insistat sa vorbesc cu ministrul Justitiei, pentru ca o sunase din nou. I-am raspuns ca nu am ce vorbi cu Monica Macovei. Atunci a format numarul ministrului de pe telefonul ei si mi l-a pus la ureche"". Senatoarea Maria Petre nu a fost ieri de gasit.

TABU