Desi atat un europarlamentar roman cat si presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania - UE, Guido Podesta, au avertizat ca gripa aviara poate constitui o piedica in calea integrarii Romaniei in UE, Guvernul continua sa ia totul in gluma. Oa

Desi atat un europarlamentar roman cat si presedintele Comitetului Parlamentar Mixt Romania - UE, Guido Podesta, au avertizat ca gripa aviara poate constitui o piedica in calea integrarii Romaniei in UE, Guvernul continua sa ia totul in gluma.
Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului, a reafirmat ieri ca in domeniul sanitar-veterinat nu poate fi activata o clauza de salvgardare care sa amane aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. ""Pe domeniul sanitar-veterinar nu exista o clauza de salvgardare, care sa duca automat la amanarea aderarii Romaniei cu un an. Exista clauze de salvgardare sectoriale care pot sa aduca unele restrictii in ceea ce priveste comercializarea produselor din pui pe piata europeana"", a spus ea. Si, ca si cum eventualitatea blocarii exportului ar fi o bagatela, Oana Marinescu a adaugat ca ""astfel de restrictii se pot aplica oricarui stat, fie el membru sau candidat la UE, daca la un anumit moment nu respecta regulile comunitare"".
Intrebat daca e adevarat ca Romania a refuzat ajutorul Comisiei Europene in combaterea gripei aviare - asa cum a declarat marti europarlamentarul Guido Podesta, citat de presa centrala - , Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii a raspuns sec: ""Eu personal n-am identificat un citat exact al domnului XXXX care sa spuna acest lucru"". Si a adaugat ca Romania a solicitat si a primit ajutor din partea unor tari membre UE - Olanda si Germania. Oana Marinescu a adaugat ca Executivul comunica in mod permanent cu autoritatile de la Bruxelles, pe tema gripei aviare. ""Chiar ieri a fost trimisa ultima informare, la Bruxelles, pe acest subiect"", a precizat ea. (Florina Zainescu)

Executivul European este ingrijorat

Comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Markos Kiprianou, nu are informatii despre situatia din Romania in ceea ce priveste gripa aviara, a declarat ieri, pentru Mediadax, purtatorul de cuvant al acestuia, Philip Tod. ""Ne lipseste informatia despre situatia din teren"", a precizat Tod. El a declarat, de asemenea, ca Executivul European este ingrijorat de raspandirea bolii in Romania, apreciind ca aceasta ""este o problema nu doar pentru Romania, ci pentru Europa in ansamblu"".
Tod a spus ca asteapta prezentarea pe care autoritatile romane urmeaza sa o faca maine, cu ocazia reuniunii Comitetului Veterinar Permanent pentru Sanatatea Animala si Lantul Alimentar.
Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor a infiintat subcomisia de ancheta pe tema gripei aviare si a solicitat ieri aprobarea conducerii Camerei pentru a avea trei experti in domeniu, doua automobile si combustibilul necesar deplasarii in zonele afectate. Componenta subcomisiei urmeaza sa fie aprobata de plenul Camerei Deputatilor. In urma cu doua saptamani, plenul Camerei a decis infiintarea unei subcomisii de ancheta, in cadrul Comisiei de agricultura, care sa elaboreze, in termen de 15 zile, un raport privind gripa aviara. La prezentarea raportului, va fi invitat in Parlament si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.