Oricat ar fi de paradoxal, combinatia din titlu aproape ca a ""pulverizat"" Romania in relatiile internationale! Nu ma voi referi la vizita domnului Basescu la Paris, soldata cu un esec trambitat ca succes de televiziunea doamnei Culcer, pe bani publ
Oricat ar fi de paradoxal, combinatia din titlu aproape ca a ""pulverizat"" Romania in relatiile internationale! Nu ma voi referi la vizita domnului Basescu la Paris, soldata cu un esec trambitat ca succes de televiziunea doamnei Culcer, pe bani publici! Presedintele a dat un interviu publicatiei rusesti Kommersant la 29 aprilie 2006, conform site-ului oficial al Presedintiei romane. Presa ruseasca il umilise pe ministrul roman de Externe, in timpul vizitei din octombrie 2005, in tara de la rasarit. Stralucitorul jurnalist Venediktov, de la Eho Moscvi, s-a declarat public, la 11 octombrie, cu Ungureanu la microfon, mai ""experimentat"" in medicina decat nefericitul nostru compatriot in diplomatie! Rusii de la Kommersant au repetat figura cu Basescu! L-au ""pilotat"" pe presedintele navigator spre a recunoaste ca are un plan pentru solutionarea problemei transnistrene. Basescu a declarat: ""Noi avem o propunere privind relansarea dialogului intensiv in legatura cu Transnistria. Dupa Forum, ne vom consulta cu Chisinaul si Moscova asupra faptului daca ele o pot accepta. Nu excludem posibilitatea ca, in mod neoficial, sa deschidem un dialog si cu regimul transnistrean. Inainte de orice, planul nostru trebuie discutat cu Chisinaul si cu Moscova"". Si a adaugat: ""(...) Eu prefer totusi ca, la inceput, sa discut planul cu politicienii, iar daca ne punem de acord, atunci obligatoriu vom vorbi despre el oamenilor. Daca nu, atunci el asa si va ramane, «o solutie de sertar»"".
Basescu este primul presedinte din istoria diplomatiei mondiale care anunta un proces de consultari cu alte tari pentru aprobarea unui plan personal, consultari care se pot solda cu un esec anticipat si invalida, astfel, planul! Mai precis, Basescu anunta ca o initiativa politico-diplomatica a Romaniei poate fi inmormantata de Rusia sau de Moldova! Practic, din incompetenta crasa, presedintele anunta un esec diplomatic al Romaniei!
La 17 septembrie 2005, la incheierea vizitei in SUA, presedintele gafelor noastre a anuntat cu emfaza, conform comunicatului oficial, ca Romania isi propune sa rezolve problema Kosovo in luna octombrie 2005, cand Romania urma sa detina presedintia Consiliului de Securitate al ONU (CSONU)!!!
""(...) Ne propunem ca in mandatul nostru sa reusim finalizarea unei solutii pentru Kosovo.""
Nici cel mai patentat analfabet politic nu ar fi putut afirma asa ceva, in conditiile in care comunitatea internationala se straduia din 1998 sa gaseasca o solutie negociata pentru Kosovo, fara rezultat! Culmea este ca CSONU, sub presedintia romana, a reusit sa demareze procesul politic pentru definirea statutului provinciei Kosovo abia la 24 octombrie!!! Daca ar fi fost sa ne luam dupa Basescu, Romania ar fi trebuit sa rezolve problema Kosovo in ultima saptamana din octombrie 2005! Nici o grija, nu e rezolvata nici astazi! Europa si America insa s-au stricat de ras! Mai mult, la intalnirea cu presedintele Uniunii Serbia si Muntenegru, Marovic, conform comunicatului oficial de la 6 decembrie 2005, Basescu a declarat, cu privire la asa-zisul sau plan pentru Kosovo: ""Propunerea noastra este echilibrata, cel mai mare castigator fiind poporul. Am si distribuit unor importante cancelarii solutia cu principiile care sa fie aplicate in negocierea statutului provinciei. Acum pregatim si detaliile, iar planul final va fi prezentat cand vor incepe negocierile, dupa ce ne vom consulta cu aliatii nostri europeni si cu SUA"".
Sa razi sau sa plangi? Basescu distribuise cancelariilor ""solutia"", dar fara ""detalii"" si inainte de negocieri cu partenerii cu care urma sa negocieze ""solutia"" dupa ce o distribuise!!! Adica, le-a trimis medicamentul fara prospect! De parca, le-ar fi livrat o ""solutie"" de par sau pomada!
Cantandu-i, slugarnic, in struna presedintelui avid de recunoastere internationala, Ungureanu a initiat, sub egida Consiliului Europei (CE), in perioada cand tara noastra a detinut presedintia Comitetului de Ministri al organizatiei, o asa-zisa Euroregiune a Marii Negre. Bineinteles, rusii i-au tratat cu dispret pe amandoi si au boicotat o initiativa diplomatica prost conceputa si construita, pe fondul deteriorarii grave a relatiilor Romaniei cu Rusia! Credeti ca Ungureanu a renuntat la proiect, cum zice presedintele ca ar face cu planul pe Transnistria, daca Rusia nu ar fi de acord cu el? Nici vorba! Ungureanu a facut Euroregiunea Marea Neagra la 30 martie 2006! Cu surle si trambite! Cu inalti oficiali ai CE la Constanta! Si cu Rusia observator!!!
Va puteti imagina o organizatie, un forum de dezbatere, o actiune la Marea Neagra, de orice fel, la care Rusia sa nu participe si acea initiativa sa fie altceva decat un esec diplomatic lamentabil? Da, Doamne, sa se faca Basescu bine!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.