Un vas s-a scufundat in Portul Constanta dupa ce echipa de muncitori care trebuia sa-l repare a facut in bord decupaje prost calculate. Este vorba de nava Karim 1, sub pavilion Cambodgia, care a ajuns pe fundul Portului Constanta, luni seara, in juru
Un vas s-a scufundat in Portul Constanta dupa ce echipa de muncitori care trebuia sa-l repare a facut in bord decupaje prost calculate. Este vorba de nava Karim 1, sub pavilion Cambodgia, care a ajuns pe fundul Portului Constanta, luni seara, in jurul orei 20.50. Totul s-a intamplat dupa ce, in urma cu peste o saptamana, fusese avariata in urma coliziunii cu o alta nava, toti membrii echipajului reusind sa se salveze.
Seful Capitaniei Zonale Constanta, Alexandru Mezei, a declarat pentru Mediafax ca cercetarile au scos la iveala faptul ca, asteptand sa intre la reparatii pe docul Sorena, comandantul Navei Karim 1 a angajat o echipa autorizata pentru efectuarea unor reparatii prealabile.
Echipa respectiva ar fi efectuat, luni, decupaje in bord, pe o suprafata de 16 metri patrati, putin deasupra nivelului de plutire al navei.
Vaporul fiind tras la cheu, prin zona au trecut mai multe ambarcatiuni care au antrenat valuri, apa incepand sa intre usor in decupajele efectuate de echipa de reparatii. In momentul in care apa a cuprins magaziile, nava s-a inclinat pe partea sparturii, rasturnandu-se cu chila in sus.
Combustibilul din tancurile navei Karim 1 a inceput sa se scurga in acvatoriul portuar, vasul avand o rezerva de 35 de tone de motorina si 200 de litri de ulei. Potrivit lui Alexandru Mezei, o echipa de scafandri face scufundari, pentru stabilirea planului de ranfluare a vasului, care urmeaza sa fie scos din apa in urmatoarele zile. Pana atunci, pentru evitarea poluarii acvatoriului portuar, reprezentantii Directiei Apele Romane monitorizeaza evenimentul. Nava Karim 1, pavilion Cambodgia, a fost construita in anul 1971 si are 2.700 TDW, fiind vas care transporta marfuri generale. Capitania Zonala Constanta a luat legatura cu Administratia Portului, care inca de luni seara a instalat baraje antipoluante in dana 0, iar ieri a trimis nava de depoluare Depol pentru colectarea combustibilului care, deocamdata, a format pete de hidrocarburi. Cei 12 membri ai echipajului sunt in afara oricarui pericol si sunt gazduiti de o alta nava cu echipaj arab, ancorata in apropiere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.