Apartenenta politica este unicul criteriu care a stat la baza numirii multor directori de spitale si de institute, avertizeaza prof. dr. Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti. In opinia lui Sorin Oprescu, reforma lui Nico

Apartenenta politica este unicul criteriu care a stat la baza numirii multor directori de spitale si de institute, avertizeaza prof. dr. Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti.

In opinia lui Sorin Oprescu, reforma lui Nicolaescu ""a vizat spitalele mari, iar acestea au fost plasate strategic unor oameni devotati actualei Puteri. Miza reformei lui Nicolaescu o reprezinta controlul banilor in sistem. Acesta este motivul pentru care schimbarile de directori s-au facut numai la marile spitale, care vechiculeaza sume importante de bani, in timp ce la spitalele mici au intervenit schimbari minore sau nu s-a intervenit de loc"".
LISTA. Din pacate, si medicii sunt la ora actuala polarizati pe criterii politice, ceea ce explica tacerea unora in fata haosului generalizat din sistemul sanitar. Colegiul Medicilor din Bucuresti s-a decis sa faca o lista cu toti parlamentarii care ocupa functii importante in partidele de guvernamant, pentru ca romanii sa stie cine a sustinut asumarea raspunderii pentru acest pachet de legi, eludandu-se astfel discutiile in Parlament, care ar fi putut stopa multe dintre prevederile aberante din legile lui Nicolaescu.
FALIMENT. Presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti este de parere ca reforma sanatatii inseamna faliment si haos in sistemul sanitar. In acest sens, Oprescu precizeaza ca nu a fost elaborata si emisa legislatia secundara necesara pachetului de legi ale reformei. Astfel, pana la 3 iunie 2006, trebuie publicate ordinul pentru restructurarea directiilor de sanatate publica, ordinul pentru aprobarea normelor de organizare si functionare a inspectiei sanitare de stat, ordinul pentru aprobarea regulamentului de orga-nizare si functionare a Agentiei Nationale pentru Programe.
CONTRADICTII. Profesorul Oprescu semnaleaza ca, de la 29 mai 2006, este in vigoare Titlul VII, cum este botezata de Nicolaescu noua Lege a spitalelor. Asa cum stim, in baza unor dispozitii din aceasta lege-titlu, a avut loc demiterea in serie a conducerii unor spitale, avandu-se in vedere subordonarea lor fata de Ministerul Sanatatii Publice. ""Dar acest punct este discutabil, deoarece, de la 28 mai 2006 a intrat in vigoare Legea 195/2006, legea-cadru privind descentralizarea. Potrivit acestei legi, unitatile sanitare publice sunt administrate exclusiv de consiliul local sau consiliul judetean, in functie de natura spitalului"", spune Sorin Oprescu. Potrivit acestei legi, autoritatilor locale le revin exclusiv dreptul de decizie si de asigurare a resurselor si mijloacelor materiale. De asemenea, Sorin Oprescu mai semnaleaza ca, prin intrarea in vigoare la 29 mai 2006 a Titlului VIII, ""Asigurarile Sociale de Sanatate"" a fost abrogata, de la aceeasi data, OUG nr. 150/2002 privind asigurarile sociale de sanatate. Dar abogarea acestei OUG pune in discutie valabilitatea contractului-cadru privind furnizarea serviciilor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pe 2006.

Marea cumetrie politico-economica

REACTIE. Medicul Sorin Simion, demis de la conducerea Spitalului Colentina, isi cauta dreptatea in instanta


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.