Numarul focarelor de gripa aviara a crescut ieri la 116, cu doua mai multe decat marti. Noile intrate in ""grupul aviar"" sunt localitatile Mandra, din Brasov, si Sarateni, din Ialomita. Cu toate acestea, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guve
Numarul focarelor de gripa aviara a crescut ieri la 116, cu doua mai multe decat marti. Noile intrate in ""grupul aviar"" sunt localitatile Mandra, din Brasov, si Sarateni, din Ialomita. Cu toate acestea, Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat dupa sedinta de ieri a Comandamentului de lupta impotriva gripei aviare ca ""dinamica epidemiei de gripa a scazut"". ""Procedurile si masurile dispuse de primul-ministru sunt aplicate, ceea ce permite autoritatilor sa tina situatia sub control"", s-a laudat Marinescu.
In 114 focare s-au incheiat actiunile de eutanasiere a pasarilor si de prima dezinfectie, a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. El a mai spus ca ieri urmau sa fie introdusi puii santinela in primele localitati din judetul Brasov, in care s-a identificat virusul gripei aviare: Hurez, Beclean, Feldioara, Soars, Fagaras si Vistea de Jos. Actiunea de plasare a puilor-santinela va continua maine, in cel putin 10 localitati din Brasov.
INCA UN VAL. Specialistii avertizeaza ca, in ciuda calmarii situatiei, virusul gripei aviare exista in continuare, in natura, si nu exclud posibilitatea reaparitiei virusului la toamna. Mai mult, virusul gripei nu va disparea intr-un timp foarte scurt de pe teritoriul Romaniei si al Europei, a declarat Tibu. ""Totul e sa fim pregatiti si sa tinem pasarile din ferme si din gospodarii departe de pasarile salbatice"", a spus Tibu.
Dupa ce marti a fost anuntata demararea controalelor la Ministerul Transporturilor, pentru a se vedea cum au fost cheltuiti banii pentru dezinfectie, ANSVSA a inceput ieri verificarea calitatii dezinfectantilor folositi in 20 de focare. Care sunt acestea, autoritatile nu au vrut sa comunice, pentru a nu dauna anchetei. Totodata controalele in gospodariile populatiei, in ferme, depozite frigorifice, abatoare, dar si la Directiile Sanitar Veterinare judetene continua. ""Scopul acestor controale este sa se introduca disciplina in sistem. Cata vreme regulile sunt respectate, putem sa controlam aceasta situatie"", a declarat Oana Marinescu. (Florina Zainescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.