Amnesty International a lansat o campanie impotriva cenzurii pe internet. La adresa irrepressible.info pot fi postate tot felul de abuzuri din acest domeniu, fie ca este vorba de actiune de ""stat"" sau din partea unei companii private. Inte
Amnesty International a lansat o campanie impotriva cenzurii pe internet. La adresa
irrepressible.info pot
fi postate tot felul
de abuzuri din acest domeniu, fie ca este vorba de actiune de ""stat"" sau din partea unei companii private.


Internetul este un spatiu excelent pentru raspandirea ideilor si pentru libertatea cuvantului. Totusi, in ultimul timp s-a simtit o intensificare a eforturilor depuse pentru a controla intr-un fel sau altul, acest urias spatiu ""universal"". Pe de-o parte avem cazuri in care disidenti politici sunt incarcerati sau site-urile ""zboara"" (vezi China, Vietnam, Tunisia, Iran etc.), pe de alta parte, industria IT contribuie de zor la dezvoltarea unor sisteme de supraveghere sau cenzura pe internet. In incercarea de a pastra independenta internetului, ceea ar asigura o ""functionare"" a libertatii de exprimare (un drept fundamental), Amnesty International a lansat campania Irrepressible.info, disponibila si pe site-ul cu acelasi nume. Ceea ce este si mai grav, companii precum Yahoo, Google, Microsoft ""colaboreaza"" fara nici un fel de greata cu un regim politic pentru a ajuta la arestarea unor disidenti sau pentru a cenzura accesul la informatie.
SITUATIE. In lumea larga, cafenelele internet sunt inchise, computerele de acasa sunt ridicate de ""mascati"", sisteme de monitorizare pentru chat-room, blog-uri sterse, iata cateva dintre lucrurile cu care se plateste ""libertatea cyber-space"". Atunci cand nu este interventie de stat, politica, supravegherea online se face (si) sub masca ""luptei antiterorism"" sau combaterea ""pedofiliei online"". Maladia controlului total nu este fictiune, ci fapt politic sau corporatist. Toate cazurile de cenzura in cyberspace din baza de date a organizatiei Amnesty pot fi preluate si postate pe site-uri personale sau blog-uri. Toate materialele stranse de organizatie vor fi prezentate la o intrunire a ONU, care va avea loc in luna noiembrie, la Atena.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.