Printre cei 86 de baieti din Centrul de la Maicanesti sunt copii care nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata aici. Nu au nici o forma de retard, singura lor ""deficienta"" fiind faptul ca sunt orfani sau provin din familii dezorganizate. Diagnosti

Printre cei 86 de baieti din Centrul de la Maicanesti sunt copii care nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata aici. Nu au nici o forma de retard, singura lor ""deficienta"" fiind faptul ca sunt orfani sau provin din familii dezorganizate.

Diagnosticul pus copiilor din Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Copii Scolari cu Deficiente Maicanesti este de ""intarzieri mintale"" in diferite grade. Directorul centrului, Vlad Stan, recunoaste ca nu toti au ""ceva la cap"" si ca unii dintre ei ar face fata cu brio scolilor ""de masa"", adica normale. Dovada sunt cei patru copii care in acest moment urmeaza scoala normala din sat si care s-au integrat perfect acolo.
TRAGIC. Mihai, 18 ani, nu are nici o problema mintala, dar sta la internat si urmeaza scoala speciala. Diagnosticul lui: ""Provine dintr-o familie dezorganizata"". Ar fi vrut sa fie la liceu, dar acum invata tamplaria la profesionala. Care nu-i place deloc. ""Dar trebuie sa am o meserie cand ies de aici, ca nu ma angajeaza nimeni"", spune trist.
Se pricepe la tenis de masa mai bine decat la fotbalul pe care baietii il joaca in curtea scolii cu o minge sparta.
Jumatate dintre baietii de aici sunt orfani si zece dintre cei care au familie nu vor sa mearga acasa. De altii, parintii nu mai vor sa stie nimic. Fratii Bratu au 14 si 15 ani si o poveste aparte. Mama copiilor il accepta doar pe unul dintre baieti. Il mai viziteaza si il ia si acasa, in vreme ce pe celalalt, facut ""din flori"", il lasa in centru ca si cum nu ar avea pe nimeni pe lume.
PREGATIRE. La Centrul din Maicanesti sunt baieti cu varste intre 8 si 23 de ani. Copiii urmeaza opt clase la scoala speciala, vizavi de internat, dupa care ""cei mai slabi"" invata la profesionala agricultura, croitorie sau tamplarie. In vreme ce directorul centrului ne lamurea cati copii are in grija, ce varste au, un ingrijitor intra in birou, intreband naiv: ""Domnua€™ director, dam cu spray si in camera aia?"". ""Da, da, da. Ca de obicei, dezinfecteaza peste tot"", raspunde precipitat doma€™ director.
BANI DE BUZUNAR. Baietii, iesiti in pauza, sunt la inceput sfiosi, raspund la intrebari ca scosi la raport. Numerosi sunt imbracati neingrijit si au incaltamintea ponosita. Unii au hainele de acasa, altii le-au primit de la ""ajutoare"". Cei mai mici poarta pulovere groase, desi afara sunt 35 de grade C. Un baiat blond si cu ochii albastri marturiseste ca se duce la sapat si la prasit pe la oamenii din sat de la 15 ani. ""Dar, doamna, unii isi iau tigari din bani, in loc de ceva de mancare"", ii paraste un pusti pe aia mai mari. Baietii au voie sa mearga in sat, numai sa respecte ora la care li se spune sa se intoarca. ""Mai mergem si noi sa bem un suc din banii de alocatie"", spune un baiat gelat, imbracat cu maiou. Adica din cei 21 de lei primiti lunar. Directorul recunoaste ca unii dintre baieti fumeaza. ""Eu le zic sa nu fumeze, dar nu ma asculta"", admite Stan, adaugand ca ""baietii trebuie convinsi de vorba buna ca sa faca ceva, cu forta nu se poate"".
""INTEGRARE"". Directorul spune ca ii ajuta pe multi dintre tineri sa-si gaseasca un loc de munca. Un angajator venit de curand este chiar varul sotiei sale, care a vrut sa faca o fapta buna. Despre ce se intampla cu acesti tineri dupa ce parasesc centrul, Stan ne-a spus ca majoritatea se integreaza in propriile familii, cei care au, iar restul se descurca. ""Cand merg la Focsani, ma intalnesc cu cate un copil care a fost la noi la centru: multi vand casete sau sacose in piata.""

DORINTA. Gheorghita devine agresiv daca cineva ii spune ca nu are parinti. Dorinta lui cea mai mare e ca acestia sa vina si sa-l ia din centru


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.