Saptamana trecuta a fost pentru premierul Tariceanu una dintre cele mai negre din mandatul sau. Zeci de focare de gripa aviara, cu tot cu gaini, curci, fluturi si scandal diplomatic, s-au abatut asupra Palatului Victoria, mii de sindicalisti iesiti i
Saptamana trecuta a fost pentru premierul Tariceanu una dintre cele mai negre din mandatul sau. Zeci de focare de gripa aviara, cu tot cu gaini, curci, fluturi si scandal diplomatic, s-au abatut asupra Palatului Victoria, mii de sindicalisti iesiti in strada au cerut capul premierului, iar presedintele Basescu a participat din nou la o sedinta de Guvern. Colac peste pupaza, un liberal acuza vehement nepotismul din jurul Guvernului Tariceanu. In fata atator cataclisme, premierul Tariceanu abia de-a avut vreme sa-si salveze scaunul de prim-ministru, cu atat mai putin sa mai dezbata si vesnic amanatul Cod Fiscal.
Din decembrie 2004 si pana astazi, Guvernul Tariceanu a modificat de patru ori Codul Fiscal. Speriat, probabil, de propriul record, Ministerul Finantelor a renuntat in ultimul an sa mai modifice alandala legislatia fiscala. A apucat, in schimb, calea dezbaterilor publice. De atunci si pana acum au circulat zeci de propuneri, daca nu chiar sute, privind modificarea Codului Fiscal. Dezbaterile publice, ca forma de consultare a mediului de afaceri si a partenerilor sociali, reprezinta o componenta indispensabila a actului de guvernare. Oamenii de afaceri si societatea civila au propus initiative va--loroase pentru imbunatatirea proiectului guvernamental. Dar de la dezbateri si pana la discutii interminabile, cu propuneri aruncate doar ca sa testeze reactia oamenilor, este o distanta foarte mare.
Acest comportament tradeaza frica si incapacitatea ministrului Vladescu si a premierului Tariceanu de a lua decizii, precum si criza semnificativa care submineaza cresterea veniturilor bugetare si continuarea procesului dezinflationist. In aceste conditii, orice rationament economic este sacrificat pentru satisfacerea intereselor politice. Din pacate, astazi, loialitatea politica este mai valoroasa decat competenta manageriala, iar Guvernul Tari-ceanu constituie un bun exemplu in aces sens.
Marea majoritate a deciziilor economice pe care actualul Guvern le ia sunt, de fapt, decizii politice. Nu exista ratiuni economice bine fundamentate in spatele masurilor economice, decat, poate, una singura: Guvernul are nevoie de mai multi bani la buget si atunci mai introduce o taxa sau un impozit. Dar asta e japca, si nu gandire strategica economica!
Extrem de ingrijoratoare este evolutia deficitului bugetar. Guvernand cu anticipatele deasupra capului, premierul Tariceanu trebuie sa fie sigur, in orice moment, ca este capabil sa arunce pomeni electorale in stanga si in dreapta. De aceea a trebuit sa scape de ochiul atent al FMI pentru a-si putea face de cap cu economia nationala dupa bunul plac. Este o politica iresponsabila. Majoritatea analistilor economici considera ca deficitul bugetar de anul acesta poate ajunge aproape de 2%-3% din PIB la sfarsitul lui 2006. Prima consecinta, si cea mai grava, va fi scaparea inflatiei de sub control.
Guvernatorul BNR a anuntat deja ca tinta de inflatie pentru acest an va fi depasita. Din pacate, si in 2006, Banca Centrala este lasata sa se descurce singura cu inflatia, in timp ce Guvernul se distreaza cu preturile administrate si cu salariile din sectorul public. Cata vreme Executivul nu va implementa politici coerente si stabile pentru combaterea deficitului comercial, pentru a adapta cresterea salariala cu productivitatea muncii, orice masura administrativa pe care o va lua BNR nu va face decat sa inflameze mediul de afaceri, si nu sa rezolve problema de fond cu care se confrunta Romania. Managementul defectuos al banului public, instabilitatea si inconsistenta politicilor fiscale si necoordonarea politicilor comerciale cu cele fiscale sunt principalele cauze ale esecului economic al guvernarii portocalii.
Atunci cand erau in Opozitie, liberalii si democratii acuzau Guvernul social-democrat ca nu se implica in dezvoltarea pietei de capital. Au venit liberalii la putere si, in mai putin de un an si jumatate, piata de capital este pe butuci. Principalul mijloc de inavutire al noilor guvernanti a colapsat. Acesta este un bun exemplu de ""performanta"" economica atinsa de Guvernul Tariceanu. Asteptam evolutia Fondului Proprietatea!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.