Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, vrea ca raportul din octombrie, privind aderarea la Uniunea Europeana, sa fie prezentat mai devreme cu o luna, lasand astfel timp suficient tarilor care il asteapta, pentru a ratifica Tratatul de Aderare.

Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ca autoritatile romane vor insista ca raportul Comisiei Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE sa fie prezentat in septembrie, si nu in octombrie, asa cum era prevazut initial. Intr-un interviu acordat RFI, Ungureanu a motivat ca, astfel, tarile care asteapta raportul inainte de a ratifica Tratatul de Aderare vor avea timp sa aprobe documentul pana la sfarsitul anului.
SOCOTELI. Potrivit ""calculelor"" de la Bucuresti, ratificarea Tratatului de Aderare in cele 25 de state membre UE ar fi trebuit sa se incheie pana la sfarsitul acestei veri. In prezent, opt state sunt ""restante"" la acest capitol. Raportul Comisiei trebuie prezentat in asa fel incat si acestea sa poata ratifica tratatul inainte de sfarsitul anului. ""Insistam si credem ca, si ca decizie politica si tehnica, este oportun sa insistam ca raportul anuntat pentru luna octombrie sa aiba data devansata, deci sa cuprinda informatiile care pot fi adunate pana in septembrie, in asa fel incat, candva, la jumatatea lui septembrie, el sa puna nota, tusa finala la intregul proces"", a sintetizat situatia curenta Ungureanu. Ministrul de Externe are incredere ca raportul poate fi intocmit pana in septembrie, deoarece ""toate problemele care ar fi putut antrena, prin nerezolvarea lor, aplicarea clauzei de amanare au fost, practic, scoase in afara zonei critice, in afara steguletelor rosii inca din octombrie anul trecut"".