Si-a inceput activitatea in presa, in 1991, ca producator la BBC World Service, sectia romana, unde a lucrat timp de noua ani. Au urmat Europa FM, Radio Total si Realitatea TV. Acum este directorul departamentului de Stiri din TVR. Redutabila jurnali
Si-a inceput activitatea in presa, in 1991, ca producator la BBC World Service, sectia romana, unde a lucrat timp de noua ani. Au urmat Europa FM, Radio Total si Realitatea TV. Acum este directorul departamentului de Stiri din TVR. Redutabila jurnalista Rodica Culcer implineste astazi 54 de ani. ""Am eliminat orice urma de cenzura politica""
""Ignor trecerea anilor. Am lucruri mai importante de facut. A fost un an greu, plin de noutati si de provocari - un nou loc de munca, colegi noi, proiecte noi. Am satisfactia demararii unui nou format al «Jurnalului» si a «Orei de stiri» de la TVR2. Dar mai am mult de lucru... De cand am preluat sefia departamentului de Stiri de la TVR, in primul rand am eliminat orice urma de cenzura politica din Camera stirilor. Apoi am reorganizat activitatea astfel incat sa corespunda mai bine nevoilor unei societati de televiziune si, in sfarsit, am lansat, impreuna cu colegii mei, un nou jurnal care a rupt niste sabloane prafuite. N-am terminat insa ceea ce mi-am propus. Daca ma uit de cate ori creste audienta la Jurnal fata de emisiunile care-l preced, nu pot sa fiu decat foarte multumita. In plus, pe fondul scaderii generale a consumului de televiziune, Jurnalul TVR a scazut cel mai putin. Dincolo de rating, ma bucura mai mult calitatea si tinuta Jurnalului. Mass-media romaneasca nu este o masa compacta. Unele institutii sunt profesioniste, altele mai putin. In general insa, exista putini profesionisti foarte buni in domeniul stirilor. Jurnalismul se invata intr-o redactie buna, nu la facultate. Se pot face unele cursuri de jurnalism sau stagii in diferite redactii de radio sau televiziune. Orice televiziune mare trebuie sa le organizeze «in-house». Este mult mai profitabil sa ai un om inteligent, care sa aiba cunostinte de cultura generala solide, cu sete de cunoastere si cu o curiozitate vie, cu talent de jurnalist, decat «un jurnalist cu diploma», dar lipsit de har si superficial. Sunt cativa jurnalisti de la BBC pe care-i admir, ca de pilda John Humphreys si Jeremy Paxman. Eu am avut mai multe persoane de la care am invatat enorm, dar un model anume nu. Consider ca o femeie nu trebuie sa faca mai multe compromisuri, in aceasta meserie, decat un barbat. Nu mi-am incheiat cariera, deci nu pot sa fac o ierarhie finala, care ar fi cea mai mare satisfactie a vietii mele profesionale. Mi-a facut insa o mare placere sa realizez «Ultima editie», o emisiune saptamanala la televiziunea nationala, in perioada 2002-2003. Secretul succesului Rodicai Culcer? Nu m-am gandit niciodata. Nu urmaresc neaparat succesul, ci doar un standard cat mai inalt de profesionalism. Momentul decisiv in care m-am orientat spre o cariera in presa a fost cand am citit un anunt de la BBC World Service privind organizarea unei selectii pentru redactia in limba romana din Londra. Si de-atunci... Je ne regrete rien! Cel mai bun sfat pe care l-am primit de-a lungul anilor a fost sa nu ma enervez si sa nu tip. Am invatat acest lucru de la anglo-saxoni, evident. Imi doresc, pentru noul an de viata ce incepe, sa nu gresesc in meserie si in relatiile cu oamenii.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.