Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a princip

Desi am reusit sa scapam de steguletele rosii ale justitiei, sistemul nostru judiciar continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din saptamana ce tocmai s-a incheiat.

Tribunele oficiale ale stadioanelor, unde ne-am obisnuit sa-i vedem laolalta pe mai-marii politicii si ai fotbalului, s-au mutat saptamana trecuta pe terenul justitiei. Politicieni de diferite ranguri si oameni de fotbal, asijderea, s-au intersectat intr-un loc deloc iubit de cei ajunsi sa dea cu subsemnatul: DNA.
FOTBALUL. Meciurile aranjate, blaturile au fost ani in sir doar scandaluri care au umplut paginile ziarelor si minutele de emisie ale televiziunilor de stiri. Fara insa ca gravele acuzatii pe care si le-au aruncat oamenii din fotbal unii altora sa fi ajuns pana acum intre copertile unui dosar penal. Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie au trecut la actiune in urma scandalului iscat de meciul dintre FC National si Pandurii Tg. Jiu, din Divizia A de fotbal. Cum in general fie scandalul cat de mare oamenii din fotbal nu se plang la Parchet, preferand sa-si ""regleze conturile"" intre ei, DNA s-a autosesizat sa faca o ancheta.
Procurorii cauta sa descopere cine pe cine a ""stimulat"" cu bani pentru obtinerea unor ""comportamente mai mult sau mai putin combative pe teren"" si daca asemenea incurajari financiare au iz de natura penala. Zeci de mii de dolari s-ar fi dat pentru influentarea clasamentului in Divizia A, bani pentru care au fost chemati pe rand sa dea cu subsemnatul antrenori si finantatori ai acestui sport, precum Constantin Iacov, Adrian Porumboiu, Alin Simota, Mircea Rednic. Pana acum insa nu a fost inceputa urmarirea penala impotriva vreunuia dintre audiati.
POLITICA. Oamenii politici au avut ""de lucru"" pe doua fronturi, la Sectia Parchetelor Militare, in dosarul mineriadei de la
13-15 iunie 1990, si la DNA, intr-o noua ancheta. Adrian Nastase a avut o dubla ipostaza. Prima, de martor in dosarul mineriadei, unde invinuitul numarul unu este Ion Iliescu, si el chemat miercuri de procurorii militari. A doua postura a fostului premier a fost cea de suspect de coruptie. Alaturi de Serban Mihailescu, Nastase a fost denuntat (din inchisoare) de Fanel Pavalache ca ar fi cerut si primit o spaga de un miliard de lei.
REACTII ASEMANATOARE. Oameni de fotbal sau politicieni, ei au avut cam aceleasi reactii fata de ceea ce li se intampla. Toti s-au dezvinovatit, unii sustinand ca-si pierd timpul pe la Parchet, altii ca sunt victime ale unei hartuiri politice. Deocamdata nu stim care este adevarul, iar acest lucru vor putea sa-l decida doar judecatorii, printr-o sentinta definitiva si irevocabila. Desigur, in cazul in care aceste anchete vor ajunge intr-un final pe masa instantei.

""SUBSEMNATUL"", POLITICIAN


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.