Peste 4.285 de persoane au murit si alte 20.000 au fost ranite in urma violentului cutremur produs sambata in insula indoneziana Java. Multe alte persoane erau inca prinse sub daramaturile caselor, motiv pentru care ieri se faceau eforturi disperate
Peste 4.285 de persoane au murit si alte 20.000 au fost ranite in urma violentului cutremur produs sambata in insula indoneziana Java. Multe alte persoane erau inca prinse sub daramaturile caselor, motiv pentru care ieri se faceau eforturi disperate pentru salvarea acestora. Bilantul victimelor cutremurului de proportii care a lovit sambata insula indoneziana Java s-a marit considerabil. Daca cifrele initiale indicau 443 de morti, numarul s-a marit progresiv, pentru ca ieri, intr-un bilant dat publicitatii de catre Ministerul Afacerilor Sociale, sa fie mentionata moartea a cel putin 4.285 de persoane si ranirea a peste 20.000, potrivit AFP. Este cea mai grea incercare la care este supusa insula dupa uriasul val seismic declansat de un cutremur la data de 26 decembrie 2004, cand au fost inregistrati 220.000 de morti in tarile afectate de tsunami. Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2 garde pe scara Richter, s-a produs in apropierea orasului universitar Yogyakarta, intr-o zona foarte populata. Cel putin 4.000 de imobile, printre care si inestimabile comori ale patrimoniului international, s-au prabusit, prinzand sub ele sute de persoane, multe fiind in continuare date disparute. EFORTURI DISPERATE. Cautarile pentru disparuti continuau si ieri, in conditiile in care spitalele se aflau in imposibilitatea de a trata toti ranitii. In unele locuri, parcarile din fata spitalelor au fost transformate in saloane ad-hoc de tratament. Tratamentul intarzie insa, in unele cazuri cu orele, pentru ca personalul medical este depasit de situatie. Peste tot oameni in stare de soc, care au pierdut pe cineva drag sau si-au vazut casa prabusindu-se. Militarii au fost mobilizati pentru a ajuta la scoaterea eventualilor supravietuitori de sub gramezile de moloz si pietre. Prioritatea echipajelor de interventie este sa ""evacueze cu ajutorul instrumentelor de descarcerare victimele prinse inca sub daramaturi"", a apreciat un oficial local citat de AFP. Mai multe echipe de voluntari indonezieni au inceput sa distribuie apa potabila si hrana, insa multe sate din regiune sunt in continuare izolate. NEPUTINTA
""Nu am avut timp sa imi salvez sotia. Incercam sa ii scap de la moarte pe copii, unul dintre ei are si piciorul rupt... iar apoi casa noastra s-a prabusit pur si simplu. Trebuie sa ne accep- tam destinul, tot ce se intampla este din voia lui Dumnezeu""
Martor PANICA
""Cutremurul a fost extrem de puternic, oamenii spun ca nu au simtit niciodata un seism atat de cumplit. Eu am cazut din pat pur si simplu. Mobila se prabusea in jur, iar din tavan se desprindeau bucati de beton. Oamenii erau panicati si fugeau care-ncotro in pijamale""
Brook Weisman-Rosss martor REPLICI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.