Este posibil ca preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa sa se transforme in obsesie? Da! Aceasta noua tulburare alimentara se numeste ortorexie nervoasa.

Ortorexia se deosebeste de anorexie si bulimie prin faptul ca nu are legatura cu frica de ingrasare, ci cu aceea de a manca alimente nesanatoase. Aceasta boala moderna nu se refera la cantitatea de hrana consumata, ci la calitatea ei. Doctorul Steven Bratman, cel care a descoperit boala, a scris o carte ""Health Food Junkies"" (Obsedati de mancare sanatoasa), in care explica simptomele ortorexiei si posibilitatile de tratament. Boala afecteaza mai ales femeile anxioase, care devin obsedate de calitatea alimentelor. Nu mai au nici o placere in a manca, singura lor preocupare fiind alimentatia pura, corecta, naturala. Cauta ore intregi in magazine alimentul ideal, ceea ce este foarte complicat sau chiar imposibil. Din aceasta cauza ajung chiar sa se infometeze.
Pacientul ortorexic elimina complet grasimile, chiar si pe cele benefice din unt, iaurt, carne slaba, peste. Acelasi lucru se intampla cu glucidele: cartofii, intr-adevar, nu sunt ideali, dar painea, orezul sunt absolut necesare in dieta zilnica. Gandul ca ar putea manca insa ceva nesanatos il ingrozeste. De aceea studiaza cu atentie toate etichetele alimentelor pentru a ""vana"" aditivii, conservantii, colorantii, grasimile ascunse si alte produse chimice. Si asta nu e tot. Ortorexicul nu mananca la restaurant, la prieteni, ceea ce conduce la izolare. Uneori, ortorexia ascunde o adevarata nevroza, motiv pentru care sunt foarte importante recunoasterea si diagnosticarea bolii.