Celebrul pictor Renoir nu-si mai putea folosi mainile si, pentru a scoate renumitele sale panze, isi lega pensula de antebrat, fiindca degetele lui erau de nefolosit. Aceeasi groaznica poliartrita reumatoida i-a chinuit chiar si pe Rubens si pe M
Celebrul pictor Renoir nu-si mai putea folosi mainile si, pentru a scoate renumitele sale panze, isi lega pensula de antebrat, fiindca degetele lui erau de nefolosit.

Aceeasi groaznica poliartrita reumatoida i-a chinuit chiar si pe Rubens si pe Mircea Eliade. Poliartrita reumatoida, una din cele mai temute boli reumatismale, se intalneste la 2%-3% din populatie, debutand intre 40 si 50 de ani si lovind mai ales femeile care contracteaza aceasta boala de trei ori mai des decat barbatii. Doctor Magda Parvu, sefa sectiei de reumatologie de la Spitalul Clinic Colentina, explica faptul ca poliartrita reumatoida este o boala sistemica, afectand mai ales articulatiile unde se intalnesc doua capete osoase, boala cu evolutie cronica a carei cauza din pacate inca n-a fost descoperita de stiinta. Daca nu este tratata, aceasta maladie duce la incapacitatea de a se folosi articulatiile, deci la un grav handicap. Poliartrita reumatoida ataca mai ales articulatiile mainii, articulatiile unde degetele se prind in palma, ca si articulatia de la mijlocul degetelor, fara sa lezeze articulatiile de langa unghii. Boala loveste si in articulatia pumnului, in articulatiile labei piciorului, tot in primele doua articulatii, si nu in cea de langa degete. Dar boala nu uita sa atace si glezna, si cotul, si articulatiile umerilor, si soldul, si articulatiile coloanei cervicale. In 70% din cazuri, debutul bolii este insidios, pacientul este mai obosit, mai slabit, are ceva temperatura, il doare cate o articulatie. Boala distruge apoi cartilajul, face gauri in oase si mana se anchilozeaza, asta in cazul in care boala nu este tratata. Dar s-au descoperit medicamente care pot tine pe loc boala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.