Noroc cu aviara: avem acum tone de material didactic, sub forma de gaini moarte, pentru a demonstra o afirmatie simpla: coruptia e proasta pentru afaceri.
Nu e chiar la mintea cocosului. In fond, 90 la suta dintre romani iti vor spune ca, in de
Noroc cu aviara: avem acum tone de material didactic, sub forma de gaini moarte, pentru a demonstra o afirmatie simpla: coruptia e proasta pentru afaceri.
Nu e chiar la mintea cocosului. In fond, 90 la suta dintre romani iti vor spune ca, in destule situatii, e un lucru pozitiv ca la noi ""te mai intelegi"". Te mai intelegi cu politistul, cu primarul, cu veterinarul sau cu ministrul. Cioara supravietuitoare de pe gard se uita insa cu tristete la toate astea si repeta, ca si corbul lui Poe: Niciodataa€¦ coruptia nu e buna pentru afaceri! Sa va explic, simplu si pe cifre, de ce: un patron care-si vede gainile cazand din picioare are doua solutii: le omoara pe toate (si afacerea cu ele) sau da o spaga si continua sa le vanda. Pentru el, presupunand ca nu-l prinde nimeni (si probabil ca multi vor ramane neprinsi in afacerea asta), e o investitie rentabila: cu o mie-doua de dolari a salvat 30-40 de mii sau chiar mai mult. Insa economia lui e dezastrul celorlalti, care joaca dupa reguli si care acum nu-si mai pot vinde puii. O mie de dolari investiti in coruptie au dus, in acest caz, la pierderi de milioane. Zeci de milioane daca adaugam si pe cele de imagine, in tara si-n strainatate. Avem un precedent aici, care ne poate ajuta sa intelegem in ce ne-au bagat smecherii aia din Brasov: chiar si fara coruptie si musamalizare, industria britanica a carnii de vita a avut enorm de suferit de pe urma crizei vacii nebunea€¦ lumea pur si simplu n-a mai avut incredere ani buni sa puna vita pe masa.
Si totusi, cum sa scapam de piata asta neagra, pe care legea se vinde si se cumpara? In mod traditional, romanii se intorc la solutia Tepes si-l aplauda pe Vadim, care vorbeste de puscaria mafiotilor. O mare prostie - China ramane o tara in care coruptia se practica, desi tot ea te poate duce in fata plutonului de executie. Altii cred ca putem scapa de coruptie facand pur si simplu extrem de scumpa incalcarea legii. Din pacate, tot legile pietei ne spun ca in aceasta situatie patronul va creste pur si simplu valoarea spagii, care va deveni o tentatie mult mai greu de refuzat de catre functionarul publica€¦ Nici solutia de a da functionarilor corecti o cota-parte din amenzi nu pare o idee buna, pentru ca risca sa-l transforme pe inspector intr-un tortionar, gata sa omoare afacerile tuturor ca sa-si ia mai repede vilaa€¦ Si-atunci, ce naiba e de facut? Solutia la care ma gandesc are un aer cinic si greu de vandut multimii: sa facem mai usor sa faci afaceri in Romania. Sa taxam mai putin si sa supraveghem mai mult, astfel incat patronii sa aiba si bani, si motiv sa joace dupa regulile de calitate si igiena. Ca sa poti angaja veterinarul si sa ridici ziduri in jurul fermei, sa nu intre aviara, iti trebuie in primul rand bani. Statul arunca acum milioane in dezinfectante, medicamente si tot soiul de masuri de dupa ceasul al 12-lea. Era cu mult mai destept sa dea o scutire de taxe acum un an, cand am auzit de aviara, pentru ca fiecare companie sa se pregateasca de ea.
Acela era capitalism. Ce facem acum e un soi de socialism in direct, la o ora de maxima audienta. Peste care, orice am face, se aude corbul parsiv si oarecum ragusit: Niciodataa€¦ n-o sa va invatati minte!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.