Maria nu stie sa-si spuna numele atunci cand o intrebi ""cum te cheama?"". Parintii fetitei invata limba zanelor pentru a intelege declaratiile de dragoste ale micutei de nici 4 ani, diagnosticata cu autism. ""Aha-daha"" inseamna ""mama, te iubes

Maria nu stie sa-si spuna numele atunci cand o intrebi ""cum te cheama?"". Parintii fetitei invata limba zanelor pentru a intelege declaratiile de dragoste ale micutei de nici 4 ani, diagnosticata cu autism. ""Aha-daha"" inseamna ""mama, te iubesc!"" sau cel putin asa crede o mama plina de speranta.

Micuta, cu ochii ca doi licurici luminosi, nu poate spune nici un cuvant de dragoste parintilor care-i sorb fiecare sunet, pentru ca in lumea zanelor cuvintele sunt de prisos.
Si cu toate acestea, noi, pamantenii, avem nevoie de cuvinte. ""Uneori simt o mare tristete ca am fost privata de acel sentiment pe care-l ai atunci cand copilul rosteste pentru prima oara cuvantul ""mama"". ""Este foarte frustrant sa nu sti niciodata ce vrea, ce o doare"", spune mama fetitei, Claudia Ghinea.
POVESTE. Pentru familia Ghinea viata parea o poveste cu happy-end. Cei doi soti din Iasi s-au casatorit la sfarsitul facultatii. Nu peste mult timp a aparut si lumina vietii lor, Maria-Ioana. ""Venirea ei pe lume a insemnat pentru noi o imensa bucurie"", marturiseste mama. Dar intr-o zi de toamna din 2004, o tristete uriasa avea sa le umbreasca sufletul tinerilor parinti. Fetita a fost diagnosticata cu autism infantil.
Cei doi soti au observat nereguli inainte de diagnostic: Maria nu e atasata afectiv de nimeni din jurul ei, nu interactioneaza cu alti copii, nu comunica in vreun fel. Nu stie sa se joace cu jucariile, se izoleaza si nu stie sa se apere de pericole.
LUPTA. Parintii fetitei nu au incetat sa spere. Dupa ce la inceput au negat realitatea, s-au decis apoi sa lupte pentru ca Maria sa se faca bine. Investigatiile medicilor s-au finalizat cu eliberarea unui certificat de handicap grav. ""O constatare rece, impersonala a unor lucruri ce aveau sa ne marcheze profund. Fara explicatii, fara sfaturi"", isi aminteste Claudia. In cautarile lor prin psihiatri si pediatri, parintii Mariei au aflat de o terapie cu sanse mari de recuperare pentru autisti. Terapia se numeste ABA (Applied Behaviour Analysis). Copilul invata totul de la zero, de la gesturi pana la exprimarea sentimentelor. Timpul e neindurator cu familia Ghinea, pentru ca terapia e eficienta daca se face pe copii pana la 5 ani.
SANSA. Costul unei astfel de terapii este mare pentru cei doi tineri care traiesc din doua salarii de profesor: trebuie platiti patru tutori cu aproximativ trei milioane lunar fiecare in perioada de inceput. Cum in Romania nu exista specialisti in aceasta terapie, ar fi necesara aducerea unor asemenea specialisti de peste hotare, cam de cinci-sase ori pe an, iar plata pentru fiecare vizita se ridica la 3.000 de euro. ""Exista si varianta de compromis a colaborarii cu terapeutii din Bucuresti, ceea ce ar reduce semnificativ costurile, dar, oricum, sumele necesare sunt mult mai mari decat posibilitatile noastre financiare"", recunoaste mama Mariei. Pentru parintii micutei speranta a ramas bunatatea semenilor. ""Candva credeam ca dragostea si daruirea noastra vor fi suficiente pentru a creste acest copil. Am realizat ca avem nevoie de sprijinul celor din jurul nostru, de ajutorul acelor oameni care pot si care vor sa fie alaturi de noi.""
Ajutati-o pe Maria sa traiasca o poveste cu happy end!

DONATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.