Intr-o companie moderna, financial controller-ul (controlorul finaciar) ocupa un loc important in cadrul managementului. In functie de organizarea companiei, este subordonat directorului general, directorului economic sau directorului financiar. AT
Intr-o companie moderna, financial controller-ul (controlorul finaciar) ocupa un loc important in cadrul managementului. In functie de organizarea companiei, este subordonat directorului general, directorului economic sau directorului financiar.
ATRIBUTII. Are rolul de a asigura raportarile catre management. Raportarile sunt fie interne (caz in care se fac catre consiliul de administratie), fie externe (in cazul in care compania este multinationala). Raportarile trebuie facute pe venituri/cheltuieli, pe fiecare centru de cost, iar financial controller-ul trebuie sa contribuie la imbunatatirea formelor de raportare.
Trebuie sa participe la elaborarea bugetului si sa urmareasca deviatiile acestuia, identificand cauzele si propunand solutii. De asemenea, are un rol important in rectificarile de buget. Intr-o societate comerciala, de exemplu, financial controller-ul trebuie sa faca studii de fezabilitate in situatia crearii unui produs nou sau a deschiderii unei noi unitati comerciale. Trebuie sa elaboreze si sa optimizeze procedurile de control financiar intern, sa previzioneze cashflow-ul companiei.
CERINTE. Pentru pozitia de financial controller se cer in general minimum trei ani de experienta in domeniu. Ocupantul acestui post trebuie sa aiba studii superioare in domeniul financiar-contabil, sa cunoasca bine o limba straina (de obicei, raportarile se fac, in cadrul companiilor multinationale, in limba engleza). Pe langa cunostintele din domeniul financiar-contabil, candidatul la acest job trebuie sa fie un excelent organizator, deoarece trebuie sa interactioneze cu toate sau cu cea mai mare parte a departamentelor din firma.
Trebuie sa aiba bune cunostinte PC, sa stapaneasca Microsoft Excelul si sa cunoasca un sistem ERP (Enterprise Planning Resources). ERP-ul este un sistem informatic integrat pe baza mai multor module, in care, in functie de specificul companiei, datele sunt introduse de fiecare departament, in felul acesta putandu-se avea o privire de ansamblu asupra profitabilitatii. Cel mai cunoscut si mai cerut sistem ERP in Romania este SAP-ul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.