""Razboiul"" politicieni- justitie a fost transat ieri definitiv la Curtea Constitutionala printr-o hotarare data fara unanimitate de voturi. Criticile dure lansate de politicieni la adresa magistratilor au fost gasite ""in regula"". Instanta comp

""Razboiul"" politicieni- justitie a fost transat ieri definitiv la Curtea Constitutionala printr-o hotarare data fara unanimitate de voturi. Criticile dure lansate de politicieni la adresa magistratilor au fost gasite ""in regula"".

Instanta competenta sa vegheze la respectarea Constitutiei a decis ieri ca declaratiile publice dure la adresa justitiei facute de presedintele tarii, seful Guvernului si de ministrii Justitiei si Sanatatii nu au fost de natura sa creeze un conflict juridic de natura constitutionala intre puterile statului. Verdictul a fost dat cu majoritate de voturi, ceea ce inseamna ca exista judecatori in cadrul CC care sunt de alta parere. Acestia au vazut afirmatiile politicienilor ca pe un generator de inegalitate intre puterile statului si chiar al unui ""blocaj institutional"", dupa cum se arata in sesizarea facuta de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Mai multe vom putea afla insa atunci cand hotararea va fi si motivata.
OBIECTUL ANALIZEI. Afirmatiile care i-au ingrijorat pe magistratii din Romania au fost dure si lansate in mod repetat de diversi politicieni cu rang inalt. Presedintele tarii, Traian Basescu, a catalogat in mai multe randuri justitia ca fiind ineficienta si a aratat cu degetul pentru asta mai mult spre judecatori decat spre procurori. Afirmatia care a deranjat insa cel mai mult a fost facuta in februarie 2006, la bilantul Ministerului Public: ""In instante inca avem un nivel ridicat de coruptie"". Premierul, Calin Popescu Tariceanu, a fost si mai dur in atacurile lansate: ""Justitia este un sistem ticalosit!"". Intr-un show televizat, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a pus un verdict neprecedat de o ancheta: ""70% dintre magistrati sunt corupti (...), spagile in dosare penale ajung la 3 milioane de euro (...), judecatorii castiga bani din sistemul corupt"". Urmarile? In salile de judecata magistratii au fost huiduiti si jigniti.
OPTIMISM. Magistratii spera ca decizia de ieri a Curtii Constitutionale sa nu fie interpretata gresit, in sensul ca s-a dat liber la denigrat justitia. Dupa declansarea acestui scandal, politicienii si-au revizuit atitudinea fata de sistemul judiciar. Acum, judecatorii si procurorii spera ca politicienii sa nu ""recidiveze"".

UN CASTIG, TOTUSI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.