Raspunsul final al specialistilor cu privire la cauzele aparitiei celui de-al doilea val de gripa aviara in Romania se lasa asteptat, desi miercuri presedintele Traian Basescu ceruse ca acest raspuns sa fie facut public in 24 de ore.
""Specia
Raspunsul final al specialistilor cu privire la cauzele aparitiei celui de-al doilea val de gripa aviara in Romania se lasa asteptat, desi miercuri presedintele Traian Basescu ceruse ca acest raspuns sa fie facut public in 24 de ore.
""Specialistii lucreaza intens la asta"", a declarat, ieri seara Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului, dupa sedinta Comandamentului Central Antiepizootic convocata de premierul Calin Popescu Tariceanu la Guvern. Intrebata cat va mai dura pana vine acest raspuns, avand in vedere ultimatumul dat de presedintele Traian Basescu, Oana Marinescu a raspuns: ""Noi lucram in timpii nostri!"" Liber la eutanasierea pasarilor
Comandamentul Central Antiepizootic, condus de premierul Tariceanu, a decis ieri-seara modificarea rapida a Ordinului 87/2006 care asigura cadrul legal pentru eradicarea gripei aviare. Prin aceasta modificare se va permite uciderea tuturor pasarilor din zona, respectiv in localitatea unde suspiciunea de gripa aviara a fost confirmata de testele rapide de tip PCR realizate de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), a anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Executivului. Cu alte cuvinte, pasarile din gospodariile care se situeaza in zona delimitata de veterinari ca fiind de risc vor fi ucise inca din faza de suspiciune, fara sa se mai astepte izolarea virusului de catre IDSA. ""Este o masura importanta, permitandu-ne sa scurtam timpul de interventie si sa impiedicam raspandirea virusului. Ea se bazeaza pe faptul ca, pana acum, in 99% din cazuri, rezultatul testului PCR a fost confirmat prin izolarea virusului"", a spus Marinescu. Intrebata ce se va intampla daca suspiciunea va fi infirmata, dar oamenii au ramas deja fara pasari, Marinescu a explicat ca, din cate stie, rezultatul testului PCR nu a fost infirmat pana acum si ca oamenii vor fi despagubiti. Totusi, in localitatea Santimbru din judetul Alba, desi suspiciunea fusese confirmata prin testul rapid, gripa aviara nu s-a confirmat. MOD DE LUCRU. In prezent, suspiciunea de gripa aviara apare in momentul in care testele rapide efectuate de Directiile Sanitar-Veterinare judetene pe probe prelevate de la pasari moarte ies pozitive. Mai apoi, respectivele probe sunt trimise la IDSA, unde se face tot un test rapid PCR, dar mai elaborat si cu o precizie de 99%. Daca acest al doilea test iese pozitiv, se confirma suspiciunea. In aceasta etapa se eutanasiaza doar pasarile din gospodaria de unde au fost prelevate respectivele probe. Zona se declara focar si se trece la eutanasierea tuturor pasarilor din perimetrul respectiv abia dupa izolarea virusului la IDSA.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.