Dupa aproape trei saptamani de la explozia celui de-al doilea val al virusului pasaresc, pe buzele tuturor persista aceeasi intrebare: care a fost mai intai lovita de aviara, curca sau gaina? Nota Serviciului de Informatii condus de Radu Ti

Dupa aproape trei saptamani de la explozia celui de-al doilea val al virusului pasaresc, pe buzele tuturor persista aceeasi intrebare: care a fost mai intai lovita de aviara, curca sau gaina?

Nota Serviciului de Informatii condus de Radu Timofte avanseaza ideea ca ca la ""data de 17 ianuarie, firma Patiprod SRL Codlea a achizitionat de la Verba Trans SRL Brasov (apartinand lui Vasile Citre) 41.860 de pui de curca (de o zi), care fusesera importati de la firma Aviagen (Ungaria). Aceeasi societate comerciala a mai cumparat 8.000 de pui de curca la data de 10 martie a.c. de la firma Nadudvar Impex SRL din Oradea (administrator Vass Peter Istvan)"". Deci importul din 17 ianuarie si 10 martie, in jurul carora se invarte intreaga problema, se refera la pui de curca!
GRESEALA RECUNOSCUTA. SRI revine insa cu o erata marti, la cateva ceasuri de la desecretizarea raportului, in care precizeza ca nota prezentata ""contine date reale, cu o singura eroare cauzata de urgenta solicitarii, respectiv aceea ca materialul primit de la SRI Brasov facea referire la «41.860 de pui de curca», in realitate fiind vorba despre pui de gaina"". In acest moment se asterne ceata. Nu se mai stie despre ce vorbim, desi documentele prezentate ieri de Jurnalul National arata, negru pe alb, ca in ograda Patiprod Codlea s-au gasit ""cadavre de pui de curca in stare avansata de putrefactie"". Conform hartiei parafate si semnate de reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), cadavrele au fost supuse testelor, prezentand suspiciunea de infestare cu A 150, virusul gripei aviare. Mai mult, conform procurorilor, informatie publicata de ziarul nostru miercuri, 24 mai, fermele din Codlea erau focare de aviara din luna martie.
APARE IAR CURCA! Despre importul de pui de curca din 17 ianuarie vorbeste si comisarul Valentin Flucus, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Brasov. Acesta confirma ca s-au adus pui de curca de la Aviagen, desi firma din Ungaria comercializeza numai pui de gaina. Inseamna ca ramane in ecuatie transportul din 10 martie, in care se vehiculeaza importul de pui de curca. Lucru confirmat joi seara de Dorin Enache, directorul interimar al DSV Brasov, care spune ca ultimul import masiv de pui de curca din Ungaria, facut de o firma din Oradea de la care a cumparat si Patiprod, a avut loc la data de 10 martie. Brambureala cu puii de curca metamorfozati peste noapte in pui de gaina poate fi cauzata si de neclaritatile ivite in documentele de transport. Toate hartiile sunt ilizibile, confuzia intre pui de carne si pui de curca fiind inerenta.

NOUL DIRECTOR AL DSV CERCETEAZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.