Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au avut suspiciuni privind existenta virusului aviar in fermele de la Codlea inca din data de 4 mai. Primele masuri in Romania, in zona afectata, s-au luat abia dupa zece zile! Cu degetele incordate pe

Reprezentantii Autoritatii Sanitar-Veterinare au avut suspiciuni privind existenta virusului aviar in fermele de la Codlea inca din data de 4 mai. Primele masuri in Romania, in zona afectata, s-au luat abia dupa zece zile!

Cu degetele incordate pe mouse, obisnuiti sa verifice site-urile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS - www.who.int) si Organizatiei Mondiale pentru Epizootii (OIE - www.oie.int), ziaristii, si nu autoritatile noastre, au descoperit ieri faptul ca suspiciunea de gripa aviara in judetul Brasov era cunoscuta inca din 4 mai. Cel putin asa reiese dintr-o nota informativa postata pe site-ul OMS, dar si pe cel al OIE si care are ca sursa Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSV). Semnatarul si expeditorul notei, in numele ANSV, este chiar directorul general al Agentiei, Gabriel Predoi. Conform datelor furnizate de site-ul OIE, acesta este si reprezentantul Romaniei pe langa acest organism.
RAPORTUL. Dar ce aflam din acest raport, care apare sub forma unor formulare si tabele in care sunt inscrise date concrete privind zonele afectate, efectivele si modalitatea de diagnosticare? La data de 4 mai, la ferma Drakom Silva SRL din Codlea, dar si la Beclean (ambele in judetul Brasov) exista suspiciunea de virus aviar.
Potrivit site-ului OIE, cel mai documentat in materie de epizootii, ""data ultimului focar de gripa aviara semnalat OIE era luna aprilie 2006"", iar un raport anterior postat pe site preciza ca la 21 aprilie, ultimul focar din Romania s-a semnalat la Deleni (Constanta). ""Alte cazuri de suspiciune sau de confirmare a gripei aviare in Romania nu s-au mai inre-gistrat"" de atunci, preciza raportul.
TESTELE AU VORBIT. Tot in nota transmisa catre OMS si OIE se arata ca testele au dovedit existenta gripei aviare in aceste zone la data de 14 mai,
atunci cand a si fost izolat virusul. Autoritatile locale din Brasov au facut primul anunt public despre suspiciunile de la fermele din Codlea la data de 12 mai.
Notificarea prezenta pe site-ul OIE este ""traducerea informatiilor primite la 16 mai din partea sefului ANSV"", se precizeaza pe site. ""Motivul notificarii imediate: reaparitia in tara a unei maladii si/sau unei infectii inscrise pe Lista OIE, urmare a notificarii extinderii focarului sau focarelor respectivei maladii sau infectii"". Conform documentului, agentul care sta la baza suspiciunii fusese identificat: virusul gripei aviare de sub-tip H5. Diagnosticul furnizat pentru sustinerea acestei suspiciuni a fost de natura clinica, necropsica si de laborator.
CIFRE CONCRETE. Conform datelor furnizate in raport, noile focare semnalate erau: Codlea (Drakom Silva SRL), Beclean, Fagaras, Soars si Feldioara. Primele doua cu suspiciuni datand din 4 mai, urmatoarele cu suspiciuni datand din 8 mai. In privinta fermei Drakom Silva se precizeaza ca, in focar, numarul pasarilor ""sensibile"" era de 80.000, cel al cazurilor inregistrate de 35, al pasarilor decedate 10, iar distruse 0. La Beclean era vorba despre 2.011 ""cazuri sensibile"", 56 inregistrate, 56 decedate si 1.955 distruse. Focarul afectat de la Codlea, asa cum este consemnat in documentul remis OIE: pui din doua incinte ale unei exploatari comerciale. Puii, de 32-35 de zile, prezentau semne clinice precum: anorexie, diaree si cianoza (pielii, crestei, gusii). Focarele de la Beclean, Fagaras, Soars si Feldioara: pui si gaini din gospodarii, achizitionate de la SC Drakom Silva SRL din Codlea. ""Acestea au prezentat semne clinice imediat dupa ce au fost introduse in exploatari"", spune documentul.
CAUZE. Diagnosticul a fost stabilit de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (laboratorul national de referinta), prin test rapid, RT-PCR si izolare virala. Probele au iesit pozitiv pentru subtipul virusului H5. Ca posibila sursa a focarelor sau origine a infectarii cu virusul aviar sunt mentionate: transportul ilegal de animale, transmiterea mecanica (prin intermediul persoanelor, vehiculelor, alimentelor etc.) precum si contactul cu animalele salbatice. Directorul general al ANSV, Gabriel Predoi, a explicat ieri intr-o conferinta de presa ca s-a ajuns la data de 4 mai dupa ce, din ziua confirmarii virusului la testele rapide, s-a scazut perioada de incubatie cuprinsa intre 2 si 10 zile. Primele masuri in zona au fost luate abia dupa zece zile, cand, spune Predoi, a fost si confirmata prin teste existenta virusului. Dupa ce reprezentantii ANSV au declarat ca nu stiu de existenta unei astfel de note trimise catre organismele internationale, Gabriel Predoi a recunoscut ca exista o astfel de informare, a precizat postul Realitatea TV.

EXPLICATII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.