Ieri s-a derulat episodul 3 al serialului ""Peregrinarile aviarei prin Capitala"". Locatie: strada Nufarul Galben din Sectorul 5. Aici, in urma testelor rapide s-a confirmat suspiciunea prezentei virusului H5N1 la una din gospodarii. Zona nu a intrat
Ieri s-a derulat episodul 3 al serialului ""Peregrinarile aviarei prin Capitala"". Locatie: strada Nufarul Galben din Sectorul 5. Aici, in urma testelor rapide s-a confirmat suspiciunea prezentei virusului H5N1 la una din gospodarii. Zona nu a intrat in carantina, dar s-a hotarat instalarea unor filtre la capetele strazii.

La ceas de seara, localnicii de pe Nufarul Galben erau destul de scumpi la vorba. Doar Lia a imbracat rolul justitiarului si ne-a rezumat sirul intamplarilor din ultima vreme. Femeia marturiseste ca, de vreo doua saptamani, pasarile mor pe capete in gospodariile de pe aceasta strada, dar oamenii au evitat sa deconspire, de teama sa nu ramana pagubiti. Multi au bagat destul de multi bani in cresterea scurmatoarelor si nu le cade prea bine sa recunoasca ca exista o problema. ""Mai toti le-au aruncat pe cele moarte pe campul din apropiere, fara sa le arda, au aruncat doar niste var peste ele"", spune Lia.
Familia de la numarul 79A e cea care a indraznit sa sune autoritatile si sa ceara ajutorul. Mediatizarea din ultima vreme a raspandirii gripei aviare i-a cam speriat. Le murisera sase gaini si au considerat ca ar trebui sa fie precauti. ""De cand am facut public ce se intampla pe strada noastra, vecinii nu imi mai dau nici buna seara. E jenant. Sunt prins undeva la mijloc. Dar am copii mici, nu pot sa risc tacand"", spune proprietarul de la numarul 79.
Intre timp mai toti se intrebau daca vor fi izolati sau nu, ca sa aiba timp sa-si faca provizii. Tanti Nedelea era cea mai revoltata, ea crede ca toata tevatura asta cu gripa e pura manipulare, caci le-au mai murit gainile si in alti ani, dar nu s-a pomenit pe atunci de boala asta.
""Cred ca cineva are interesul ca noi sa importam carne de pui si asta e o manevra sa scape de marfa autohtona"", spune femeia.
FARA CARANTINA. Potrivit lui Vanghelie, zona nu va intra in carantina, ci la ambele capete ale strazii Nufarul Galben vor fi instalate filtre pentru dezinfectia celor care intra sau ies din zona, pe jos sau cu masina. ""Nu e vorba de carantina, ci doar de masuri speciale. Daca, Doamne fereste, testele amanuntite vor confirma fara echivoc existenta virusului gripei aviare din sectorul 5, ne vom gandi la alte masuri"", a adaugat primarul sectorului 5. Pana una alta, localnicii de pe Nufarul Galben se pare ca au prins gustul filmarilor si au hotarat sa astepte rezultatele finale in hainele alea mai bune si ferchezuiti, ca sa dea bine la stiri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.