In cinci luni din 2006 s-au inregistrat mai multe decese la om din cauza gripei aviare decat in intregul an 2005. Un motiv intemeiat de a nu slabi vigilenta privind amenintarea gripei aviare. Anuntul a fost facut in cadrul celei de-a 59-a aduna

In cinci luni din 2006 s-au inregistrat mai multe decese la om din cauza gripei aviare decat in intregul an 2005. Un motiv intemeiat de a nu slabi vigilenta privind amenintarea gripei aviare.

Anuntul a fost facut in cadrul celei de-a 59-a adunari generale a rganizatiei Mondiale a Sanatatii, ce se deruleaza intre 22 si 27 mai la Geneva. Pana acum, prezenta virusului H5N1 inalt patogen a fost semnalat la pasari domestice si salbatice in aproximativ 50 de tari din Asia, Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Zece tari au declarat si cazuri la om. Potrivit specialistilor OMS, vigilenta este indreptata spre posibilele modificari ale comportamentului virusului. La ora actuala, epidemiologii OMS examineaza grupul cazurilor umane din Indonezia. Grupul a fost identificat gratie unei intense monitorizari. Dar potrivit OMS, in lume sunt sute, poate chiar mii de focare nesemnalate, unde nimeni nu stie ce are de facut.
MESAJ. In intreaga lume, peste 200 de milioane de pasari au fost sacrificate, multe persoane pierzandu-si astfel mijloacele de subzistenta. Mesajul OMS vizeaza nu numai tarile afectate, ci sunt invitate la vigilenta maxima si statele neafectate. Acestora din urma OMS le recomanda sa profite de ragazul pe care il au pentru a se pregati. In opinia OMS, prioritare sunt: accelerarea eforturilor de a pune la punct un vaccin, extinderea capacitatilor de fabricare a acestuia, imbunatatirea sistemelor de alerta, elaborarea in comun a unor planuri de activitate.
LA OM. Seria posibilelor cazuri de transmitere de la om a virusului aviar incepe in septembrie 2004 in Thailanda, apoi in martie 2005 in Vietnam, de la bunic la nepot. ""Noi nu putem confirma despre o transmitere umana, dar nici nu putem exclude posibilitatea"", a declarat jurnalistilor Nyoman Kandun din cadrul Centrului de control al bolilor contagioase.

INDONEZIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.