Presedintele Traian Basescu a parasit ieri Spitalul Elias pentru a-i pune la punct pe cei implicati in ""criza aviara"". La invitatia premierului Tariceanu, Basescu a prezidat 45 de minute sedinta de guvern. Timp in care i-a facut praf pe cei prezent

Presedintele Traian Basescu a parasit ieri Spitalul Elias pentru a-i pune la punct pe cei implicati in ""criza aviara"". La invitatia premierului Tariceanu, Basescu a prezidat 45 de minute sedinta de guvern. Timp in care i-a facut praf pe cei prezenti.

""Criza aviara... o numesc criza din mai multe motive. Am inteles din declaratiile domnului Flutur ca sunt 16 ministere implicate. Vreau sa va spun cum se vede: institutiile statului par a functiona haotic, la intamplare si la concurenta intre ele. Asta nu e numai ce se vede, ci imi permit sa spun ca asa este. Interventia pare necoordonata. Va intalniti in acest comandament de la Ministerul Agriculturii degeaba. Acest comandament lasa o aparenta de brambureala. Suntem in a zecea zi a celui de-al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele. E un lucru esential pe care trebuia sa-l determinam imediat. E prioritatea zero. Un alt lucru care se vede rau: neimplicarea suficienta a Ministerului Sanatatii si veterinarii care stabilesc carantina umana. Cred ca veterinarii stabilesc carantina pentru pasari si animale. Daca legea obliga pe veterinari sa impuna carantina umana, rog sa fie insotiti de un medic uman de prestigiu, care sa confirme ca trebuie carantina umana. Ne penibilizam nu numai in fata romanilor, ci si in fata europenilor"", a tunat Basescu. Si nimeni nu a scos un cuvant.
CRIZA. Toti cei prezenti stateau cu capetele plecate. Premierul, ministrii si alti invitati - seful SRI, primarul general al Capitalei, primarii de sector. Si presedintele nu s-a oprit aici. Basescu a mai spus ca modul in care institutiile au gestionat situatia gripei aviare, pasandu-si responsabilitatea intre ele, ceea ce a afectat grav credibilitatea acestora si a Guvernului, si constituie ""cel mai evident element de criza politica, de criza de autoritate"", informeaza Administratia prezidentiala. In opinia presedintelui, scoaterea jandarmilor si a armatei in strada este ""o masura abuziva"", care nu imbunatateste imaginea institutiilor. ""Toate structurile statului sunt afectate, pentru ca ne concentram sa rezolvam probleme de imagine"", a afirmat Basescu. El a avertizat ca ""show-ul public afecteaza puternic nu doar industria de profil, dar si turismul"" si ca ""acest show trebuie inlocuit cu explicatii corecte pentru populatie si mass-media"".
TRANSFER. Ulterior, purtatorul de cuvant al Administratiei prezidentiale, Adriana Saftoiu, a anuntat ca presedintele Basescu i-a cerut premierului Tariceanu ""sa preia comanda"" in coordonarea activitatilor privind gripa aviara, deoarece Gheorghe Flutur ""a probat ca nu are suficienta autoritate"". Seful statului apreciaza ca ""autoritatile au fost interesate mai mult de show-ul mediatic, decat de coordonarea intre ele"", a mai spus Saftoiu. Ea a precizat ca ""presedintele a aratat ca este tentat sa creada ca noul focar de gripa aviara este mai degraba o prelungire a focarului din toamna-iarna"". La scurt timp dupa solicitarea presedintelui, Tariceanu a preluat conducerea comandamentului antiepizootic.
NEMULTUMIRI. Cat priveste raportul SRI, Adriana Saftoiu a spus ca presedintele Basescu s-a declarat ""total dezamagit"" si l-a considerat ""descalificant"", apreciind ca documentul reflecta ""un tip de cardasie intre autoritatile locale si SRI din zona Brasov"".
""Nota SRI nu da certitudini, pentru ca e facuta sa dea doar informatii. De vineri pana luni, cand s-a facut publica nota, informatiile trebuiau verificate. Noi ne-am bazat pe aceasta si ne-am dus in penibil si cu nota de informare a SRI"", a spus Basescu.

24 DE ORE PENTRU CAUZE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.