Publicarea de catre Jurnalul National, in exclusivitate, a unor fragmente din nota inaintata de Radu Timofte inaltilor demnitari ai statului a generat un val de isterie. Dupa desecretizarea documentului, solicitata oficial de ziarul nostru, au curs v

Publicarea de catre Jurnalul National, in exclusivitate, a unor fragmente din nota inaintata de Radu Timofte inaltilor demnitari ai statului a generat un val de isterie. Dupa desecretizarea documentului, solicitata oficial de ziarul nostru, au curs valuri de cerneala pe tema presupusei confuzii (asumata printr-un comunicat oficial de SRI) dintre puii de curca si cei de gaina, care a si dus la destituirea sefului SRI Brasov, generalul Maricel Gavrila. Jurnalul National este in masura sa va prezinte astazi o serie de documente care au stat la baza realizarii raportului care a facut atata valva si pe care unii dintre inaltii oficiali ai statului, cu raspunderi directe in gestionarea crizei, s-au straduit din rasputeri sa-l minimalizeze ori sa-l ascunda.

Intocmit la 19 mai 2006, atat de forfecatul raport SRI s-a bazat pe un document al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), realizat cu o zi inainte (18.05.2006) si intitulat ""Nota de insotire a probelor pentru examen de laborator"".
PUI INGROPATI. In respectiva hartie, cu antet si stampila, pe care o prezentam in facsimil, se precizeaza textual ca ""au fost gasite cadavre de pui de curca ingropate in curtea firmei"" (n.r. - Pati Prod din Codlea), ""in stare de putrefactie avansata"". Mai mult, in documentul din 18 mai 2006 al ANSVSA scrie cat se poate de clar: ""Diagnostic prezumtiv: A 150 (gripa aviara)"", in baza testului rapid efectuat la fata locului.
Pe fisa de diagnostic din aceeasi data (pe care, de asemenea, o publicam in facsimil), anexata la nota de insotire nr. 68 a probelor pentru examenul de labortator de la ANSVSA, pe care se gasesc parafa si semnatura medicului veterinar Florin Sirbu, scrie negru pe alb: ""proprietar - SC Pati Prod, specie pasari - pui de curca, fel proba - portiuni anatomice alterate, test rapid Ag - pozitiv"").
Cu alte cuvinte, la data intocmirii raportului SRI, existau documente ANSVSA care atestau suspiciunea de gripa aviara, mentionau existenta atat de discutatilor pui de curca si, mai mult decat atat, invocau existenta unei cantitati mari de pasari ingropate (aflate in stare de putrefactie) despre care existau indicii serioase ca ar fi infectate cu virusul gripei aviare. Testul rapid pe care l-am mentionat anterior a intarit ca atare suspiciunea.
PUTREFACTIE. Dupa efectuarea testului rapid la fata locului (iesit pozitiv), a doua zi, 19 mai 2006, a fost facut un test suplimentar, profesionist, in laboratoarele Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) din Bucuresti.
La 22 mai 2006, IDSA a emis un buletin de analize catre Directia Sanitar-Verterinara si de Sanatate Animala Brasov, in care se precizeaza insa ca, din cauza stadiului avansat de putrefactie al cadavrelor de ""pui de curca"", nu poate fi detectat ""genomul viral ARN al gripei aviare"". In acelasi document apare si urmatoarea mentiune: ""Rezultatul negativ obtinut la testul suplimentar (RT-PCR) dupa cel rapid nu are valoare de diagnostic, din cauza starii avansate de putrefactie"". Cu alte cuvinte, atat de blamata nota a SRI, intocmita la 19 mai 2006, a fost bazata pe documente cat se poate de oficiale.
La data de 19 mai 2006, agentia Mediafax publica, pe fluxul sau de stiri, o informatie potrivit careia suspiciunile ca virusul gripei aviare de la fermele din Codlea ""ar putea proveni de la un import ilegal de curcani"" i-au fost transmise si presedintelui Traian Basescu de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. In plus, conform aceleiasi surse, ""presedintele Traian Basescu a cerut SRI, in urma solicitarii ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, sprijin pentru colectarea de informatii privind un lot de pasari vii, despre care exista suspiciunea ca ar fi fost importate ilegal si ca ar purta virusul gripei aviare"".

ANSVSA. Cadavre de pui de curca ingropate la Pati Prod


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.