Raportul organizatiei Amnesty International pentru 2005 sustine ca rromii, bolnavii psihic si homosexualii din Romania sunt in continuare discriminati. Noutatea e ca Romania si-a atras o bila neagra de pe urma scandalului inchisorilor CIA. Forta m
Raportul organizatiei Amnesty International pentru 2005 sustine ca rromii, bolnavii psihic si homosexualii din Romania sunt in continuare discriminati. Noutatea e ca Romania si-a atras o bila neagra de pe urma scandalului inchisorilor CIA.

Forta multinationala din Irak - din care face parte si Romania - , fortele de securitate irakiene si insurgentii se fac vinovati de ""crime de razboi si crime impotriva umanitatii"" in Irak. Potrivit raportului Amnesty International pentru 2005, ""mii de persoane au fost detinute de fortele coalitiei in absenta inculparii sau a procesului"". Raportul aminteste de doua scandaluri de notorietate - privind inchisoarea Abu Ghraib din Irak si centrul de detentie de la baza americana Guantanamo din Cuba - , precum si de scandalul care a lovit si Romania. Amnesty critica existenta unei retele de inchisori secrete care au fost operate de CIA in mai multe tari ale lumii, intre care ""Afganistan, Polonia si Romania"", pentru a transporta prizonieri de razboi in alte parti ale Globului.
Romania este consemnata in raport si ca una dintre tarile care incalca drepturile rromilor si ale minoritatilor sexuale. Amnesty condamna si situatia din centrele pentru bolnavi psihic din Romania si scrie despre mentiunile cuprinse in Raportul din octombrie al Comisiei Europene privind progresele facute de Romania in respectarea drepturilor omului, independenta sistemului judiciar, libertatea presei si protectia drepturilor copilului. Incalcarea drepturilor rromilor este dezbatuta pe larg in raport, Amnesty precizand ca discriminarea continua, in ciuda campaniilor de eliminare a marginalizarii sociale. Raportul aminteste totodata ca 75% dintre romani nu vor sa aiba vecini rromi. Organizatia aminteste si de intoleranta Romaniei la adresa minoritatilor sexuale si, mai ales, de faptul ca 40% dintre romani vor ca aceasta comunitate sa dispara, desi homosexualitatea a fost dezincriminata din 2001.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.